Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 17.07.2016.
09:30
Vestionline A

Uzrok puča - Erdoganovo izvinjenje Putinu?

Nije isključeno da je upravo Erdoganovo izvinjenje Rusiji, kao i promena kursa Istanbula u borbi protiv terorista u Siriji, bila poslednja kap koja je prepunila čašu strpljenja pripadnika turske vojske, izjavio je ruski senator Viktor Ozerov.

Reuters
Generalima se ova slika nije dopala?

Ozerov nije odbacio mogućnost da je u prevrat umešan ne samo blizak krug ljudi oko Erdogana, nego i širi krug lica koja su pretrpela gubitke zbog Erdoganove odluke da intenzivira borbu sa teroristima u Siriji.

Među drugim uzrocima državnog prevrata, senator je naveo želju turskog lidera za neograničenom vlasti u zemlji, kurdsko pitanje, kao i tradicionalno snažan uticaj vojske u Turskoj.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.07.2016. 23:06
Nemoguće da je uzrok Erdoganovo izvinjenje Rusiji... Za izvesti prevrat potrebno je imati političke sljedbenike ...a oni ne nastaju preko noći...Izvinjenje je nedavno upućeno - kad Turska više nije imala izbora ...Izgubila se u svojoj lošoj politici prema svima - za koju je odgovoran Erdogan ...On spašava sve što se spasiti može u potpunom političkom potonuću kako svom tako i svoje države...
Utorak 19.07.2016. 23:11
Obaranje ruskog bombardera u Siriji ruski predsednik je ranije nazvao „nožem u leđa“ Rusiji od strane Turske. Od tog trenutka Putin se nijednom nije sreo sa Erdoganom lično. Rusija je Turskoj uvela ekonomske sankcije, uključujući i potpunu zabranu prodaje turističkih aranžmana za Tursku. Ruski zvaničnici smatraju da je izvinjenje Erdogana samo prvi korak ka normalizaciji odnosa. „Smatram da su ekonomski udarci bili najefikasniji. Erdogan očigledno nije očekivao takvu odlučnu politiku Rusije. Turske plaže bez ruskih turista i ruska gradilišta bez turskih građevinara delovali su daleko jače nego bilo kakva vojna ili politička pretnja“, istakao je šef Komiteta za međunarodne odnose Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov. Šef Komiteta za odbranu Saveta federacije Rusije Viktor Azjorov koji je takođe rekao da je izvinjenje samo prvi korak ka normalizaciji odnosa između Ankare i Moskve, ali da je to nedovoljno da se turski paradajz ponovo vrati u ruske prodavnice. Prema njegovim rečima, to se može smatrati prvim korakom ka rešavanju krize u tursko-ruskim odnosima, iako je u pitanju samo početak.
Utorak 19.07.2016. 23:12
Ruski analitičari se slažu sa svojim zvaničnicima, ali neki od njih upozoravaju da u iskrenost Erdoganovog izvinjenja ne bi trebalo verovati. Stručnjaci ističu da je osim teške ekonomske situacije u Turskoj izazvane ruskim sankcijama, Erdoganov motiv bio i pogoršanje odnosa sa Evropom i SAD. Oni podsećaju da se Turska sada nalazi u teškom spoljnopolitičkom položaju i da je izgubila gotovo sve svoje saveznike — i što je najvažnije pogoršala je svoje odnose sa Vašingtonom zbog američke podrške Kurdima. Sa druge strane ni sa Berlinom ne ide sve glatko — Bundestag je nedavno gotovo jednoglasno usvojio rezoluciju kojom je turski masakr nad Jermenima i drugim hrišćanima, 1915. godine, priznat kao genocid. To su pozdravili mnogi evropski zvaničnici, ali je to naljutilo Erdogana. Zapadni mediji takođe ocenjuju da je Erdogan u poslednjih nekoliko godina uvukao Tursku u stanje međunarodne izolacije, a da izvinjenje pred Rusijom predstavlja pokušaj da ublaži spoljnopolitičke tenzije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online