Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.07.2016.
14:51
Vestionline A

"Erdogan će biti surov prema protivnicima"

"Zasad nemamo nikakve informacije o pozadini i akterima puča" ukazuje nemački stručnjak za Bliski istok Mihael Liders.

Reuters
Erdogan će iskoristiti priliklu da bude još veći autokrata

Neuspeli puč protiv Redžepa Tajipa Erdogana će ojačati njegovu poziciju, a predsednik Turske bi pokušaj puča mogao da iskoristi da se obračuna sa svojim protivnicima i kritičarima, kaže Liders u intervjuu za "Dojče vele".

Upitan kako procenuje aktuelnu situaciju u Turskoj, Liders navodi da je "očigledno da pučisti nisu ostvarrili svoj cilj - zbacivanje vlade, provladine snage unutar i izvan vojske bile su u stanju da povrate kontrolu u zemlji, dakle, puč nije uspeo".

Na konstataciju novinara da "očigledno u pokušaj puča nije bila uključena cela vojska" i pitanje o tome ko stoji iza pokušaja puča, nemački stručnjak odgovara da "mi za sada nemamo nikakve informacije o pozadini i akterima puča".

- Jasno je da je samo jedan deo vojske pokušao puč. Ali, u ovom trenutku detalji još nisu poznati - kazao je Liders.

Na pitanje šta je motivisalo pučiste, Liders odgovara da bi "motiv moglo da bude nezadovoljstvo delova vojske i stanovništva zbog kursa Erdoganove vlade".

- U fokusu kritike je verovatno njegova težnja za apsolutnom moći kao i pitanje kako se nositi sa sve većim nasiljem u Turskoj - dakle terorističkim napadima, sukobom u jugoistočnoj Turskoj, ratom u Siriji. Ali to su sve nagađanja - navodi Liders.

Nije bilo naznaka prevrata

On tvrdi da nije bilo ničega što bi ukazivalo na to da bi vojska ili neki njeni delovi mogli da se dignu protiv Erdogana i vlade AKP.

- Zapravo su odnosi između Erdogana i turske vojske u poslednje vreme bili veoma dobri. U prethodnim godinama, vojska je u Erdoganu videla protivnika, zato što ju je on skinuo s vlasti. Pre nego što je Erdogan došao na vlast, 2002. vojska je bila ta koja je odlučivala o svemu u turskoj politici - uključujući i puč. Erdogan je taj uticaj značajno potisnuo i za uzvrat im dao privilegije. Zato odnose Erdogana i vojske treba smatrati dobrim. Generalštab odlično funkcioniše sa Erdoganom. U tom smislu, puč je bio iznenađenje - smatra Liders.

O Erdoganovim tvrdnjama da iza svega stoji Fetulah Gulen, Liders kaže da je "to bila donekle automatska reakcija Erdoganove vlade".

- Svakako je suviše pojednostavljeno poći od toga da iza svega stoji Gulenov pokret - dakle transnacionalna organizacija koja je duboko ukorenjena u Turskoj i koja gaji konzervativno islamski pogled na svet. Gulenov pokret je ranije bio tesno povezan sa Erdoganovom Partija pravde i razvoja (AKP). Zatim je došlo do neslaganja, delimično zbog različitih pogleda na raspodelu moći i resursa. Gulenovom pokretu se ne dopada ni Erdoganov zahtev za apsolutnom moći. Prilično je apsurdno pomisliti da je Gulenov pokret bio u mogućnosti da sam izvrši puč - ocenjuje nemački stručnjak.

Loše organizovan puč

On ocenjuje da puč "takođe nije bio dobro pripremljen".

"Pučistima nije pošlo za rukom ni da u potpunosti kontroliše medije. To je jedan od preduslova za uspešan državni udar. I takođe - nisu uspeli da privuku neodlučne delove vojske na svoju stranu", kaže nemački stručnjak.

O Erdoganovom noćašnjem povratku u Ankaru sa odmora, dok je državni udar još bio u toku, za koji novinar konstatuje da je bio "rizičan" i pita da li je tada već turski predsednik bio siguran da puč neće uspeti, Liders odgovara da je Erdogan "neposredno nakon dolaska u Ankaru održao konferenciju za štampu kako bi signalizovao da je situacija stabilna".

- Dok se odvija puč, svakako ima smisla da se predsednik pokaže javnosti i tako da do znanja - tu sam, možete računati na mene. Naravno da je to rizično. Nisu mogli biti isključeni napadi, dok je helikopterom leteo nad Turskom - kaže Liders.

Na pitanje da li će to što su "Erdoganove pristalice ustale protiv pučista dodatno ojačati predsednika Turske i navesti ga da nastavi sa svojom dosadašnjom politikom - posebno podrivanjem demokratije", nemački stručnjak tvrdi da "posle očigledno propalog puča, Erdogan će krajnje grubo postupati protiv svih svojih protivnika i neprijatelja i to ne samo u vojsci".

- Svako ko je ikada bio kritičan prema njemu ili njegovoj vladi, sada će biti osumnjičen za izdaju. Svakako će sada u Turskoj biti čistki, protivnici Erdogana će biti smenjeni. Konačno, puč će dodatno ojačati Erdoganovu apsolutnu moć - ocenjuje Liders.

POVEZANE VESTI

Subota 16.07.2016. 15:24
:D) - ono kad je scenario providan, "puc iz vedra neba", slicno 9/11 u SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online