Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.07.2016.
19:58
D. Lukić - Vesti A

Dama za put bez povratka

Nova predsednica Vlade Velike Britanije, Tereza Mej, "Margaret Tačer broj 2" u političkoj praksi Ujedinjenog kraljevstva, odlučna je da učini ono što je već najavila odmah posle preuzimanja kormila vladajuće Konzervativne partije i investitore kraljice, Elizabete Druge, da preuzme upražnjeno mesto britanskog premijera.

Reuters
Dobrodošlica: Tereza Mej na ulazu u Dauning strit 10

Prethodnik na toj adresi, Dejvid Kameron, doživeo je poraz na referendumu (23. juna) o daljem članstvu Britanije u EU i morao da podnese ostavku.

"Bregzit znači bregzit" (odnosno "raskid sa Unijom znači raskid"), poručila je Mej odmah posle pobede na partijskom konkursu i već juče je u londonskoj političkoj čaršiji potvrđena vest iz najužeg kruga premijerke, da će novi šef britanske diplomatije biti Boris Džonson, raniji gradonačelnik Londona i predvodnik Fronta za raskid Londona sa Briselom.

Ovim odabirom nova predsednica Vlade - i druga žena na ovom mestu u britanskoj političkoj istoriji posle Margaret Tačer - jasno je pokazala da "bregzit" zaista znači "bregzit", da je odlazak Britanije iz Evropske unije put bez povratka i da će - izričita je Mej - taj put nova vlast u Londonu da "uspešno okonča".

Preokret

Tereza Mej je - interesantno - pred referendum bila za očuvanje članstva zemlje u Uniji, ali u jednoj EU koja bi bila reformisana tako da zadovolji ultimativne zahteve Londona - više vlasti nacionalnim državama članicama, striktno ograničenje vlasti briselske birokratije u poslovima država članica, naročito na polju spoljne politike i odbrane.

I kao da je htela da odmah pokaže i Britancima i Briselu i ostatku Evrope da na engleskom jeziku "odlazak znači odlazak", Tereza Mej je već "izmislila" i novi resor u njenoj budućoj vladi - ministarstvo za izlazak iz Evropske unije!

To mesto je, prema proverenim informacijama iz najužeg kruga nove predsednice Vlade, rezervisano za Dejvida Dejvisa. On je žestoki bregzitaš i ujedno jedan od prvaka Konzervativne partije. Izbor Dejvisa na funkciju ministra "za izlazak iz Evropske unije", nepogrešiv je znak da se Tereza Mej ne šali, da računa kako će pregovori o razvodu braka sa Evropskom unijom da budu dugi i mučni, a da će sa britanske strane zahtevati jakog pregovarača sa političkom težinom u partiji i Vladi.

Uvređeni Brisel

Na referendumu od 23. juna Britanci su, istina tesnom većinom od 52:48 - glasali za raskid sa Unijom. Sada sledi dug i komplikovan proces pregovaranja sa "duboko uvređenim" Briselom o novim odnosima Evropske unije sa Britanijom izvan EU.

Istovremeno, to znači da je za Terezu Mej, odlazak iz Unije primarna nacionalna afera i proces koji mora da vodi njoj odan partijski čovek.

Tereza Mej u ovom času još nije kompletirala Vladu, ali se zna da je Boris Džonson ministar spoljnih poslova, a Dejvis ministar za "baj baj Evropo". Na drugoj poziciji po važnosti u britanskoj hijerarhiji, državnom Trezoru (ministarstvo finansija), naći će se dosadašnji šef diplomatije, Filip Hamond, takođe jedna od visokih figura u Konzervativnoj partiji i Pokretu Bregzita.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online