Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.07.2016.
09:18
Vestionline A

Pentagon: Likividirana dvojica komandanata ID u Mosulu

Pentagon je saopštio da su snage koalicije na čelu sa SAD u vazdušnom napadu blizu Mosula na severu Iraka ubile dvojicu visokih zvaničnika Islamske države.

pixabay.com
Oštro po džihadistima: U udarima koalicije koju predovode SAD stradali čelni ljudi Islamske države

To je u petak saopštio portparol Pentagona Piter Kuk, koji je naveo da su u pitanju Basim Muhamad Ahmad Sultan al-Bahari, i Hatim Talib al-Hamduni, preneo je AP.

Kuk je izjavio da je Al-Bahari nekada bio član Al Kaide i da je nadgledao osvajanje Mosula od strane džihadista ID u junu 2014. i kasnije uspostavljanje zakona Islamske države na toj teritoriji. Za Al-Hamdunija je rečeno da je bio komandant ID u Mosulu.

Kuk je naveo da će uklanjanje ove dvojice lidera ID pomoći dok iračke i koalicione snage nastavljaju pripreme za preuzimanje Mosula od islamista.

Udari dronovima

U američkim vazdušnim napadima uglavnom izvedenim dronovima u zemljama s kojima SAD nisu u ratu od 2009. ubijen je 2.581 borac i 116 civila, pokazuju američki obaveštajni podaci objavljeni u petak, prenosi AP.

To je prvi procena takve vrste koju objavljuje američka administracija kada je reč o rezultatima napada na ekstremiste izvan područja borbe američke vojske, ili uglavnom u Pakistanu, Jemenu i Somaliji.

Podatke je objavila Nacionalna obaveštajna uprava koja je, takođe, priznala da su te procene niže od procena nevladinih organizacija, koje tvrde da je između 200 i 900 civila ubijeno u bombardovanjima od 2009.

Američka obaveštajna služba opravdava tu razliku činjenicom da administracija raspolaže tehničkim sredstvima i osobljem koje NVO nemaju za procenu gubitaka i razlikovanje boraca i onih koji to nisu.

Američki predsednik Barak Obama je u petak potpisao direktivu koja obavezuje razne agencije uključene u napade da preduzmu sve mere opreza u vođenju napada kako bi se smanjila mogućnost civilnih žrtava.

On eksplicitno precizira da one moraju priznati odgovornost Sjedinjenih Država u slučaju civilnih žrtava i razgovarati s Međunarodnim odborom Crvenog krsta (ICRC) i drugim nevladinim organizacijama koje deluju u područjima sukoba.

Predsednička direktiva predviđa i godišinje objavljivanje izveštaja o broju ubijenih, najkasnije 1. maja sledeće godine.

POVEZANE VESTI

Subota 02.07.2016. 14:52
Sva "zapadna" snaga sastoji se u terorizmu i banditizmu (gusarenju i pljačkanju). Sa daljine mogu da ubbiju ponekog i da poruše male zemlje. Na nekog iole jačeg ne smiju i ne mogu udariti. Nemaju oni snage nizašta. Sad im polako svi koji mogu (a ima ih puno) ukidaju monopole koji su im donosili veoma velike zarade bez rada. Svi su shvatili da ih treba izolovati i ne trgovati sa njima u njihovom novcu koji samo štampaju bez pokrića i vrijednosti. Tako se "zapadnjaci" sami urušavaju što je vidljivo svima i više se ne može sakriti. Njihovi narodi kad vide da nema više plijena od kojeg su do sada živjeli, okomiće se na one koji su te monopole izgubili. Neki od njih već shavtaju da moraju da rade a ne samo da pružaju "dobre usluge" za ogromnu zaradu. Takođe nema više otimanja tuđih resursa. Sada moraju da plate a ne da otmu silom kao do sada. To oni nijesu naučili i samo traže nove načine kako da pljačku nastave. Što duže čekaju da počnu da rade, to će biti gore za njih jer silom više ne mogu da otmu NIŠTA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online