Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.06.2016.
21:49
I. Kozarski - Vesti A

Jastrebovi zovu Ameriku u rat

Saradnici američkog Stejt departmenta, njih 51, uputili su pismo predsedniku Baraku Obami u kom se protive politici prema Siriji. Oni su pozvali na vojne udare protiv sirijske armije.

Reuters
Stejt department: Lobisti u klin, Obama u ploču

U pismu stoji da je svrgavanje predsednika Bašara al Asada jedini način da se pobedi Islamska država, a kopiju su poslali "Vol strit žurnalu". Saradnici Stejt departmenta u pismu zaključuju da SAD gube potencijalne saveznike za rat protiv sunitske Islamske države u većinskom sunitskom stanovništvu.

- Mnogi sirijski pobunjenici ne žele da se pridruže američkoj koaliciji koja je usmerena samo protiv Islamske države, a ne i Asada - navodi se u pismu.

Oni smatraju da Asad i Rusija nisu ozbiljno prišli mirovnim pregovorima s pobunjenicima u Ženevi i da stoga treba svrgnuti vlast u Damasku i stvoriti prelaznu vladu. Takođe i da je neophodno stvoriti snažniji savez sa takozvanom umerenom opozicijom za borbu protiv Asada i Islamske države.

Da podsetimo, Rusi su prošle nedelje odlučili da napadnu terorističke grupe koje podržava Amerika uz obrazloženje da se one uvlače u redove Al Kaide na koje se ne odnosi primirje i zajedno napadaju sirijske položaje.

To je potvrđeno i na konferenciji ministara odbrane Rusije, Sirije i Irana u Teheranu. Pri tom, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otvoreno je rekao da ga ne interesuju ranije pretnje SAD da će preći na plan "B" ukoliko propadne primirje s njenim štićenicima.

Na to je reagovao državni sekretar Džon Keri koji je izjavio da SAD gube strpljenje povodom rešavanja sirijske krize i određivanja sudbine Bašara al Asada. Međutim, on je bio i pomirljiv prema Rusiji, budući da je obećao da su SAD spremne da pozovu na odgovornost one grupe koje se ne pridržavaju primirja.

Zaostavština za Hilari

Obamina administracija nezvanično je iznela da bi vojna intervencija dovela do direktnog konflikta s Rusijom i Iranom. Predstavnici Bele kuće smatraju da nije neobično pismo, nego veliki broj potpisnika.
- Moguće je da taj dokument predstavlja pokušaj da se formuliše spoljnopolitička perspektiva za budućeg predsednika - rekao je izvor "Vol strit žurnala" ukazujući da je kandidat demokrata za predsednika Hilari Klinton otvoreno ratoborna.

Sve se pretvorilo u diplomatsku komunikaciju kada su Rusi proglasili primirje od 48 sati južno od Alepa i poput Kerija ostavili odškrinuta vrata za dalje pregovore. Ipak, da Vašington ne bi pomislio da su se uplašili istovremeno su na drugim mestima teško izbombardovali pobunjeničke grupe koje Amerika direktno podržava.

Rusija ostaje u Siriji

Oleg Valecki iz moskovskog Centra strategijske konjukture kaže da su potpisnici pisma lobisti velikih korporacija.
On objašnjava da bi američki udari doveli bi do povlačenja sirijske armije i Islamska država odbranila bi Raku, ponovo zauzela Palmiru i ušla u Homs i Hamu, čime bi Damask bio odsečen od ruskih baza u Latakiji. Takođe, džihadisti bi izašli na granicu s Libanom i preneli rat u tu zemlju, tako da bi američka intervencija bila od koristi samo Islamskoj državi.
- Vojna intervencija bila bi bezumlje i nanela bi udar pre svega po interesima SAD. U neizvesnoj meri Amerika bi izgubila kontrolu nad Bliskim istokom. Došlo bi do zaoštravanja odnosa s Iranom i svim šiitima koji drže region. Osim toga, Rusija neće dopustiti da padne u očima Irana i zemalja Bliskog i Srednjeg istoka koji su joj partneri. Rusija neće napustiti Siriju, jer se u protivnom ne bi ni pojavila tamo - objasnio je Valecki.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online