Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.06.2016.
14:22
Vestionline A

Škotska: Putuj Britanijo, mi ostajemo u EU

Ukoliko Velika Britanija za šest dana na istorijskom referendumu odluči da izađe iz EU, Škotska će po svemu sudeći samostalno zatražiti članstvo u elitnom evropskom klubu.

Reuters
Škoti će otkačiti Veliku Britaniju ako dođe do izlaska u EU

Razlog za ovakvu pretpostavku jesu brojne ankete javnog mnjenja u Škotskoj koje pokazuju da građani te oblasti u velikoj većini žele da ostanu deo Evropske unije. Glavni razlog škotske privrženosti Evropskoj uniji je finansijske prirode.

Prema podacima ekonomskih stručnjaka, koje su kao argumente izneli protivnici Bregzita, u slučaju izlaska iz EU svaki Škot biće siromašniji za oko 5.500 evra godišnje. Pomisao na takvu rupu u godišnjem budžetu dodatno motiviše Škote da 23. juna zaokruže opciju koja garantuje ostanak u EU.

Industrija viskija u Škotskoj zapošljava 35.000 ljudi i čini četvrtinu celokupnog izvoza hrane i pića u Velikoj Britaniji. Devedeset odsto proizvedenog viskija prodaje se van Britanije. Škotska godišnje od prodaje viskija zaradi 5.5 milijardi dolara.

Brojni škotski nacionalni proizvodi, poput čuvenog viskija, u velikoj meri se izvoze u zemlje Evropske unije. Primera radi, čak 45 odsto sveg viskija koji se proizvede u Škotskoj izveze se i prodaje u EU. Ukoliko dođe do Bregzita, taj procenat bi se momentalno srozao, pre svega zato što Škotska više ne bi imala status zemlje EU.

Aleks Salmond, nekadašnji premijer zemlje i bivši lider Škotske nacionalne partije, najavio je da će se, u slučaju Bregzita, Škotska otcepiti od Velike Britanije i u roku od dve godine zatražiti ponovni prijem u EU, ali tada kao samostalna država.

5.500 hiljada evra manje u godišnjem budžetu imaće svaki Škot u slučaju Bregzita.

- Ako budemo na silu izvučeni iz EU, i to zahvaljujući većinskoj volji engleskog glasačkog tela, postalo bi pitanje dana kada bi bio organizovan novi referendum o nezavisnosti - istakao je Salmond.

Njegove reči dobijaju na težini ako se ima u vidu da Škoti, sa svojih pet miliona stanovnika, predstavljaju jako mali faktor u ukupnom broju glasova na referendumu, u poređenju sa 53 miliona Engleza, koji čine 84 odsto glasačkog tela koje će odlučivati o Bregzitu.

Iako je 55 procenata Škota 2014. godine glasalo za ostanak u okviru Velike Britanije, ukoliko bi ih Englezi, kako Salmond kaže, "isterali iz EU protiv njihove volje“, novi referendum o otcepljenju od Britanije imao bi potpuno drugačiji ishod.

Jer možda 55 odsto Škota želi da ostane u Velikoj Britaniji, ali više od 80 odsto Škota želi da bude u Evropskoj uniji. Kako trenutne brojke pokazuju, kada bi morali da biraju između Britanije i EU, stanovnici Škotske bi skoro sigurno odabrali drugu opciju, i sami okušali svoju sreću u EU.

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2016. 15:41
..............putuj igumane ne pitaj za igumaniju-Škoti ostaju,Britanci odlaze,a bud,ale se trude da dolaze
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online