Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.06.2016.
21:12
I. Kozarski - Vesti A

Sirijci i Kurdi u trci za naftu

Sirijska armija uspešno koristi tešku situaciju u kojoj se našla Islamska država pritisnuta kurdskim ofanzivama na Eufratu i kod iračkog Mosula. Sirijci su prešli u napad prema Tabki i Raki i paralelnim putem ka Dejr ez Zauru, a između tih pravaca nalaze se njihova najbogatija gasna polja.

Reuters
Razorena zemlja: Raku tek čekaju krvave borbe

Kurdi su pod uticajem SAD, koja ih naoružava i obučava, već ušli u predele naseljene Arapima. Oni su povezali mostobrane preko Eufrata i pošli duž turske granice prema Menbidžu preko kog Islamska država prodaje naftu i snabdeva se oružjem. Kurdi su napreduju i duž Eufrata ka sirijskoj prestonici islamske države Raki u kojoj osim terorista ima i 700.000 arapskih sunita.

Napad uz ruske bombe

Sirijska vojska ušla je prvi put za dve godine u provinciju Raka na severu zemlje, koja je uporište Islamske države. Režimske snage imaju podršku vazdušnih udara ruskih aviona i oružanih grupa koje su obučili Rusi. Snage su u provinciju ušle u subotu ujutro, prvi put od avgusta 2014. godine.

Arapi duž doline Eufrata ne žele da žive u budućoj kurdskoj autonomiji. Ali SAD i Kurdi mogu da im predaju kontrolisanu vlast i omoguće im faktičku nezavisnost od Damaska. Time bi bile stvorene već dve autonomne oblasti, a uz protursku provinciju Idlib i teritoriju pod kontrolom predsednika Bašara al Asada bilo bi ukupno četiri celine s različitim vlastima.

Osim toga, Kurdi ili Arapi iz doline Eufrata mogli bi pod američkim kišobranom da pođu preko reke u pustinjski centralni deo zemlje gde su najbogatija naftna i gasna polja što je presudno za energetsku nezavisnost teritorije pod kontrolom Damaska na kojoj živi oko 80 odsto stanovništva.

Prema izveštajima s terena, sirijska komanda odustala je od većine tekućih planova i prebacila koliko je mogla snaga na glavne pravce ka Eufratu, u susret Kurdima.

Najveće snage dovedene su u oblast Itrije, odakle je najkraći put do Rake. Već oko 6.000 vojnika prodrlo je oko osam kilometara putem ka selu Zakija, važnoj raskrsnici pustinjskih puteva. Borbe su se razvile kod prvih kuća, a Sirijci žive da savladaju tu prepreku kako bi nastavili ka raskrsnici od koje se račvaju putevi ka Tabki i Raki.

Islamska država prebacuje artiljeriju i oklopna vozila iz glavnog uporišta Mosula u rejone kod granice sa Sirijom. Iračani su očistili granicu sa Jordanom i Saudijskom Arabijom. Pretpostavlja se da će vojska sada da krene pustinjskim putem duž sirijske granice, što bi sabilo irački deo Islamske države u Mosul, gde bi bili izloženi opsadi do uništenja.

Slede ulične borbe

Kurdi neumoljivo napreduju ka Menbidžu. Oni su prešli Eufrat i uspostavili oko 45 kilometara širok front, ali su presekli i put koji ka Menbidžu vodi iz Rake i Tabke. Kurdi su putem s juga već prišli na oko tri kilometra od grada, što svedoči da nisu naišli na ozbiljan otpor jer većih terorističkih jedinica na tom pravcu nema. Oni moraju da okupe snage s drugih delova fronta i izvori s terena smatraju da će napustiti sve položaje i pokušati da se odbrane u uličnim borbama.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online