Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.05.2016.
01:14
S. J. A

Boj sa 300.000 izginulih vojnika

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel predvodili su juče zajedničke ceremonije sećanja povodom obeležavanja 100 godina od Verdenske bitke, jedne od najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata.

Reuters
NJihovi narodi bili su zakrvljeni: Oland i Merkelova u Verdenu

- Verden je više od imena vašeg grada, to je jedna od najužasnijih bitaka koje je čovečanstvo iskusilo - rekla je Merkelova u govoru koji je održala na skupu u Gradskoj većnici.

Simbol pomirenja

Verden sada smatraju simbolom pomirenja između Francuske i Nemačke. "To što sam pozvana na ove komemoracije pokazuje koliko su odnosi Francuske i Nemačke danas dobri", izjavila je Merkelova ranije, navodeći da se "Evropa suočava sa teškim zadacima i da u to nema sumnje", ali da je Evropa takođe "uradila i postigla mnogo toga".

Ona je Olandov poziv da učestvuje u obeležavanju godišnjice bitke opisala kao "veliku čast".

- Mi smo svi pozvani da održavamo sećanje na Verden u budućnosti, jer samo oni koji poznaju prošlost, mogu da izvuku lekcije iz nje - rekla je Merkelova.

Oland je nazvao Verden "prestonicom mira" i dodao da taj grad "predstavlja istovremeno ono najgore, gde se Evropa izgubila, ali i najbolje kao grad koji se posvetio i ujedinio radi mira i francusko-nemačkog prijateljstva", navela je američka novinska agencija AP.

Oland i Merkelova su posetili groblje u Verdenu, na kojem počivaju ostaci desetina hiljada vojnika francuske i nemačke armije. Tamo su položili venac u pratnji četvoro dece iz Francuske i Nemačke.

Prema procenama istoričara, tokom više od 300 dana Verdenske bitke (od 21. februara do 19. decembra 1916. godine), poginulo je u tom rovovskom sudaru armija 160.000 francuskih i 140.000 nemačkih vojnika.

Na ceremonijama, koje su posvećene edukaciji mladih, učestvovalo je ove godine oko 4.000 mladih Nemaca i Francuza.

Hans sahranjen posle 100 godina

Dan uoči obeležavanja godišnjice krvave bitke, sahranjeni su posmrtni ostaci nemačkog vojnika Hansa Vinkelmana, pronađeni nedavno kraj kostiju njegovog brata Karla, na nemačkom vojničkom groblju u mestu Romanj su Monfuko, na severu Francuske. Obojica su poginuli 20. avgusta 1917. godine, ali je tek nedavno o Hansu obelodanjen podatak da je pokopan zajedno sa bratom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online