Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.05.2016.
21:11
I. Kozarski - Vesti A

Kurdi jurišaju na Raku

Kurdi i arapski pobunjenici protiv režima predsednika Bašara al Asada uspešno su započeli ofanzivu na sirijsku prestonicu Islamske države, Raku.

Reuters
Američki kišobran: General Džozef Votel

Reč je o formaciji koju 80 do 90 odsto čine Kurdi, a ostatak pobunjeničke grupe Džejš at tuvar i Tuvar Raka. Naoružava ih SAD, čiji im avioni daju vazdušnu podršku. Kurdski izvori navode da je američki general Džozef Votel izradio plan napada i doveo instruktore. Iste informacije ukazuju da američki oficiri učestvuju u radu kurdskog štaba u bivšoj bazi 93. brigade sirijske vojske kod grda Ajn Isa.

Ruska zasluga

Islamska država i Džebhat an nusra (filijala Al Kaide) značajno su oslabljeni od početka ruske intervencije u Siriji 30. septembra prošle godine. Prema sirijskim izvorima, ove dve terorističke organizacije u tom periodu izgubile su oko 28.000 ljudi, dok ih je 80.000 još u stroju.

Kurdi koriste tri puta koji sa severa vode ka Raki duž oko 25 kilometara široke plodne doline stisnute između pustinje. Napad je počeo masovnim napadima američkih aviona na pozicije Islamske države širinom od 30 kilometara. Kurdi su napredovali prvog dana i u dva paralelna klina prodrli po devet kilometara u dubinu odbrane terorista. Oni se sada nalaze na 26 i 40 kilometara od njihove prestonice. Džihadisti su pri tom isterani iz mesta Nimrudija, al Fatisa i Al Hejša.

Iako je čitav niz utvrđenih rejona Islamske države praktično uništen u napadima američkih aviona, jurišne grupe Kurda naišle su na žestok otpor. Pri tom, njihove trupe daleko nadmašuju snage Islamske države. izveštači s terena tvrde da su Kurdi okupili oko 30.000 dobro naoružanih ljudi, dok im se suprotstavlja 5.000, 6.000 terorista.

Uprkos tome, zauzimanje Rake nije planirano, a kurdski neimenovani zvaničnik tvrdi da je cilj oblast severozapadno od Rake. Naime, Raka se nalazi na obali Eufrata koji se prema severu proteže na oko osam kilometara široko i 80 dugačko veštačko jezero Asad na kom nema mostova. Shodno tome, Kurdi nameravaju da oslone bok na jezero i skrate front za nekoliko desetina kilometara, pre nego što se odluče na napad na grad.

Član Kurdskog komiteta odbrane u provinciji Haseke Naser Hadž Mansur kaže da da Islamska država prvog dana nije mogla da održi nijedan položaj.

- Oslobođenje Rake zavisiće od situacije na frontu i ne isključujem da će nam Islamska država prirediti iznenađenja. Njih nema mnogo, ali će se osloniti na spavače u našoj pozadini, bombaše samoubice i snajperiste - rekao je Mansur.

Arapi neće okupaciju

Međutim, sirijski izvori ukazuju da najveći problem Kurdima predstavlja oko 700.000 stanovnika Rake. Oni su Arapi i neprijateljski su nastrojeni prema Kurdima, pa ne žele da se nađu pod njihovom vlašću ni privremeno.




 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2016. 07:39
Mislite na celu sa SAD (ajde ajde Vesti online - doradite naslov!!!) . Rusija (na celu sa Putinom) diskvalifikovana !!! Citat :- "Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u utorak na samitu u Uzbekistanu izjavio da je Moskva spremna da koordiniše napade na bastion Islamske države u Raki zajedno sa kurdsko-arapskim savezom i koalicijom na čelu sa SAD." .... razumete rusofili , Sergej Lavrov je taj koji je spreman da UCI i koji se NUDI sili !? Pa ni sam Sergej NE moze da vam (rusofilima) nacrta tj. ZELJU (pustu) ispuni da Rusi vladaju Sirijom . Jos jedanput :- Rusi sa kurdsko-arapskim savezom .... a OVO je najvaznije :- na čelu sa SAD." Mole i zuljaju kolena samo da budu uz velike i nedostizne AMERE !!! Amerika se pita i NIKO drugi !!! Nazalost Amerika je odlucila drugacije . Iskreno meni je zao ! Ipak sam mislio da ce Amerika pristati , pa da vidim da li Rusi imaju muda za pesadijske pohode !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online