Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.05.2016.
08:18
Vestionline A

Merkelova na kolenima pred Erdoganom

Angela Merkel neće odustati od dogovora oko izbeglica sa Turskom, bez obzira na sve drskosti koje stižu iz Ankare. Nemačka kancelarka jednostavno nema drugu alternativu, smatra Jens Turau.

Reuters
Erdogan uživa u moći koju trenutno ima nad Merkelovom

Predsednik Redžep Tajip Erdogan prijateljski je, tako se priča, u ponedeljak primio u Istanbulu nemačku kancelarku Angelu Merkel, prenosi "Dojče vele“.

To je prava umetnost, jer je njegov savetnik Jigit Bulut pre sastanka sa kancelarkom otvoreno u intervjuima pretio da bi Turska mogla da odustane od sprovođenja dogovora sa Evropskom unijom ukoliko se njegovoj zemlji u predstojećim razgovorima ne izađe u susret.

Turska puca od snage - te izjave mogu se možda shvatiti i kao iracionalne, ali za Merkelovu je to jednostavno realnost koju je već odavno morala da primi k znanju.

Njoj je Turska potrebna, u ovom trenutku dogovor sa Erdoganom u izbegličkoj politici nema alternativu i on to zna i sa užitkom slavi svoju novu moć.

Za to postoje i primeri, vidljivi svakodnevno: pravosudni rat protiv nemačkog satiričara Jana Bemermana (i brojnih drugih), hapšenja novinara, ukidanje imuniteta kurdskim poslanicima u Parlamentu Turske kako bi i njih strpali u zatvor…

Već je spremna pozornica i za sledeći Erdoganov adrenalinski nastup: naime, početkom juna u Bundestagu će se raspravljati o rezoluciji o turskom genocidu nad Jermenima i već sada se sa priličnom sigurnošću može očekivati sledeći izliv besa.

Erdogan sve to naravno ne radi samo sa ciljem da bi razljutio Nemačku i druge članice EU, ali Merkelova mu je u politici prema izbeglicama dala dodatnu moć. Neko kao što je Erdogan ne okleva da tu moć i iskoristi.

Za publiku kod kuće, Merkelova se u nedelju, već na početku posete Istanbulu, sastala sa predstavnicima civilnog društva - ali ne i sa kurdskim predstavnicima i progonjenim novinarima. U intervjuima je izrazila zabrinutost zbog polarizacije političke situacije u Turskoj i odmah na brzinu dodala kako ne odustaje od dogovora u vezi sa izbeglicama.

Merkelova nema drugi izbor

Postavlja se pitanje šta sada? Nakon razgovora sa Erdoganom jasno je samo da taj susret nije mogao da razjasni sva otvorena pitanja i da je vrlo neizvesno da li će 1. juna zaista biti liberalizovan vizni režim za turske građane što se znalo i pre sastanka u Istanbulu.

Već je mnogo toga napisano o tome kako se Merkelova "predala“ u ruke egocentričnog turskog predsednika. Kancelarka nije preterano romantična, ona se ne libi ni da vodi politiku čiji je cilj ostvarivanje sopstvenih interesa, a njena trenutna računica glasi: šteta koja nastaje ako propadne dogovor sa Erdoganom veća je nego gubitak verodostojnosti do kojeg je već došlo - zato što i dalje prijateljski razgovora sa vlastodršcem u Turskoj.

To možda zvuči cinično, ali je trenutno možda jedino što kancelarki preostaje. Ako propadne njena evropska izbeglička politika (ili bar ono što je od izvornog plana još preostalo), onda je ugrožen i njen položaj u Nemačkoj, a to ona, nakon deset godina provedenih na kancelarskoj dužnosti, jednostavno ne želi da doživi, navodi se u tekstu.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.05.2016. 14:00
NE IDE to kako Erdogan misli , Merkelova poseta uvek urodi plodom , a "REZULTAT" nikad ne izostane !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online