Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.05.2016.
21:21
I. Kozarski - Vesti A

Ubijeno 200 terorista

Rat na jugu Sirije razgoreo se na nekoliko stotina kilometara pustinjskog fronta, ali najsnažniji udar Islamskoj državi nanele su Iračke trupe. Oni su uz pomoć lokalnih plemena izveli marš od oko 150 kilometara i zauzeli gradić Rutbu, čime su odsekli grupaciju od oko 15.000 terorista na sirijskim planinama Kalamun od središta Islamske države, rasprostranjenog u obe zemlje.

Reuters
Pustinjske lisice: Sirijci postavljaju klopku

Trougao smrti

Irački uspeh znatno olakšava položaj Sirijaca oko Palmire. Naime sirijski klin u pustinju do Palmire proteže se dužinom od oko 70 kilometara. Sirijska armija odatle namerava da se probije još 180 kilometara do Dejr ez Zaura, opkoljenog grada sa oko 200.000 stanovnika i izbeglica na obali Eufrata. Međutim, armija nema dovoljno snaga da obezbedi toliku deonicu, a Islamska država napada sa severa i juga. Sada su teroristi na jugu, u planinama Kalamun odsečeni od snabdevanja i iračkom trasom, a od sirijske prestonice Islamske države Rake dele ih stotine kilometara ispresecane oblasti bez ijednog puta.

Udario islamista na džihadistu

U Istočnoj Guti, oazi koja u obliku polumeseca obuhvata Damask, vojska je zauzela selo Bazina, čime se raspao džep u kom su se teroristi držali godinama. Njima je ostavljeno oko 400 metara polja da pobegnu pod vatrom ili da izaberu sigurnu smrt. Uprkos tome nastavljeni su međusobni obračuni za primat Džejš islama i Fejlak ar Rahmana, u kojima je za poslednjih mesec dana ubijeno i ranjeno ukupno oko 250 terorista.

Severno od Palmire nalazi se takozvani trougao smrti, odnosno veliki klin terorista između dva klina sirijske armije. Oni su proteklih nedelja odatle napadali komunikacije Sirijaca čime su zaustavili napredovanje vojske ka gasnim poljima Arak. Teroristi su čak zauzeli gasna nalazišta Al Šaer, severno od Palmire, ali su juče pojedini vojnici javili da su povratili tu oblast posle dve nedelje krvavih borbi.

Ostaje da se obezbedi oblast Al Šaer od koje je Sirija energetski zavisna, a izveštači s terena nagađaju da li će armija potom pokušati da likvidira trougao smrti, pošto se pokazalo da su komunikacije vojske već suviše izdužene i rizične za napredovanje ka Dejr ez Zauru.

Masakr tenkovima

Za to vreme u opkoljenom gradu odvija se ko zna koja po redu ofanziva Islamske države na sve malobrojnije branioce 17. artiljerijske i 10. rezervne divizije, kao i 104. vazdušno-desantne brigade.

Izbeglice u procepu

Severno od Alepa vojska je nastavila postepeno kidanje položaja džihadista kako bi potpuno odsekla teroriste koji drže oko 30 odsto grada. Sirijci su podišli izbegličkom kampu Handarat čime su jasno stavili do znanja da žele da opkole ovo veliko prigradsko naselje. Oni su već bili na zapadnom ulazu u kamp, a stižu vesti i da se na istočnom vode borbe oko Kindi bolnice, što znači da su zauzeli kamenolome na tom pravcu.

Džihadisti su prethodna dva meseca pretrpeli neuspehe u gradskim borbama, pa su ovog puta napali autoputem iz pustinje ka jugozapadnom ulazu u grad i aerodromu preko kojeg se snabdevaju opkoljeni. Oni su se u uskom klinu probili desetak kilometara do grada i čak upali u bolnički kompleks, čime su učinili uslugu sirijskom generalu Isamu Zahredinu, koji preferira da ih napada u pustinji umesto da se upušta u ulične borbe, kako bi potpuno iskoristio svoje tenkove.

Vrh klina džihadista brzo je odsečen posle čega je usledio masakr terorista na otvorenom. Vojska je posle bitke nakupila oko 200 njihovih tela, uključujući i raznete trupove samoubica opasanih eksplozivom. Sirijci su imali 41 mrtvog i ranjenog i sada moraju da odbiju ostale teroriste dalje u pustinju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online