Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.05.2016.
02:00
S. J. - Vesti A

Pružena ruka su rakete uz granicu

SAD i NATO odbacili su pruženu rusku ruku u znak prijateljstva, a danas optužuju Vladimira Putina i Rusiju za odbijanje saradnje, ističe američki novinar i publicista Patrik Bjukenen. On podseća na niz neprijateljskih poteza Zapada prema Rusiji posle raspada Sovjetskog Saveza.

Reuters
Amerika izaziva Rusiju, pa se čudi zašto Moskva reaguje

- Kada se bivši američki predsednik Ronald Regan sastao sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom 1986. godine u Rejkjaviku, Putin je imao 30 godina, a sovjetska imperija prostirala se od reke Labe do Beringovog moreuza. Sovjeti su bili prisutni u Africi, u Karipskom moru i u Srednjoj Americi. Sovjetski Savez je bio superdržava koja je parirala Americi - navodi Bjukenen u listu "Amerika konzervativ".

SAD izazvale haos

Čim je Putin uverio Kijev da stupi u carinsku uniju sa Moskvom, video je organizovani državni udar koji su podržali Amerikanci. Video je "obojene revolucije" koje finansiraju SAD u pokušaju da svrgnu sve režime u svetu sa kojima je Moskva u prijateljskim odnosima, napisao je Bjukenen.

Zatim je Putin posmatrao "napoleonovsko povlačenje Crvene armije iz Evrope" i raspadanje njegove zemlje na 15 država. SSSR je izgubio trećinu teritorije i polovinu stanovništva.

Crno more, koje je nekad pripadalo Sovjetima, podeljeno je između prozapadne Ukrajine na severu, neprijateljski raspoložene Gruzije na istoku i dve bivše države Varšavskog pakta na zapadu (Rumunije i Bugarske), koje su u međuvremenu postale članice NATO-a.

Ruski vojni brodovi na putu od Sankt Peterburga do Atlantika prolaze pored obala osam država NATO-a. Putin je posmatrao kako zapadna vojna alijansa, uprkos obećanjima datim Gorbačovu, postupno "proždire" istočnu Evropu, ukazuje Bjukenen.

Sada Putin čuje kako američki jastrebovi pozivaju u vojni blok tri bivše sovjetske republike - Moldaviju, Gruziju i Ukrajinu.

"Rusija nije prihvatila pruženu ruku partnerstva i izabrala je put neprijateljstva", izjavio je glavni komandant snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav, citira Bjukenen i pita:

- Zašto tražimo od Putina da doživi širenje NATO-a na istok kao pruženu ruku?

On zaključuje da SAD i Zapad sada ubiraju plodove "lako objašnjivog gneva i negodovanja ruskog naroda zbog načina na koji je iskorišćen raspad sovjetskog carstva".

- Zar nismo mi sami odbili ruku prijateljstva koju nam je pružila Rusija kada smo odlučili da joj nametnemo unipolarni svet, kada smo počeli da se igramo "velikog carstva" i borimo za status "velikodušnog globalnog hegemona" - pita Bjukenen i dodaje:

- Ako se sada zaista dešava drugi hladni rat, da li je Rusija ta koja ga je započela?

A Kosovo?

Zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je u Varšavi da se Zapad suočava sa brojnim izazovima, pominjući tu da je Rusija u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope". Akcije Moskve prete da postave novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi najednom dovedeni u pitanje. Ti principi su, kako je prezicirao - da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom. Zaboravio je - Kosovo?!

 

 

POVEZANE VESTI

Subota 07.05.2016. 10:44
Amerikanci i Britanci su prevarili i opljačkali svakoga koga su mogli pa hoće i Rusiju. Rusi su se na vrijeme trgli i neće dozvoliti da budu opljačkani. Zato USA i Britanija hoće TTIP da bi tako porobili kontinentalni dio EU. Putinu uopšte ne odgovara da se sankcije dignu. Malo ko zna a zapadnjaci neće ni sebi ni drugima da priznaju, sadašnje stanje u Rusiji. Dosada, uvozno orijentisana prehrambena privreda Rusije, se komplet preorijentiše i prosto eksplodira u prehrambenu proizvođačku industriju. Rusija nudi pošten odnos sa EU što USA i Britaniji ne odgovara, pa će što prije pokušati svim sredstvima da porobe kontinentalnu EU prije nego što narodi u kontinentalnoj EU shvate šta ih čeka i koje su stvarne namjere USA i Britanije. Hoće li stari USA-Britanski kolonijalisti uspjeti, vidjećemo. U svakom slučaju, već sjutra čeka "Europejce" život u "zanimljivim vremenima".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online