Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.05.2016.
04:46
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp razjurio rivale!

Njujorški milijarder Donald Tramp ostao je sam u trci za republikansku predsedničku nominaciju pošto je i poslednji rival, guverner Ohaja Džon Kejsik, odustao od dalje trke. Ranije prekjuče od nadmetanja je odustao i senator iz Teksasa Ted Kruz. Time je i teoretski ugašena svaka nada čelnika Republikanske stranke da zaustave kontroverznog Trampa u jurišu na nominaciju.

Rueters
Sam plaćao, pa visoko uzleteo: Donald Tramp

- Idemo na Hilari Klinton. Žao mi je što mi rival neće biti Berni Sanders koji je istinski osvojio srca članova Demokratske partije, ali je sistem izbora u toj stranci toliko pokvaren da će pobediti Klintonova koja ne zna ništa ni o politici ni o biznisu - rekao je Tramp.

Donald Tramp trenutno na kontu ima 1.056 delegata, a da bi i matematički dostigao brojku od 1.237 delegata potrebno mu je da osvoji većinu glasova u svega nekoliko država.

Inače, Donald Tramp je istinski preokrenuo američku političku scenu naglavačke. Prvo, on je prvi predsednički kandidat neke stranke koji nikada u životu nije obavljao javnu dužnost. Nije bio ni guverner, ni kongresmen, ni senator, čak ni gradonačelnik. Drugo, Tramp je kampanju vodio svojim novcem i ne samo bez ikakve pomoći partije, već i uz mnogo klipova u točkove od establišmenta u Vašingtonu koji je igrao na karte već zaboravljenih Džeba Buša, Marka Rubija i Krisa Kristija.

Konačno, Tramp je u kampanji uradio sve što bi, prema konvencionalnoj mudrosti, potopilo bilo kojeg drugog kandidata. Govorio je gluposti, pretio podizanjem zida prema Meksiku i zabranom useljavanja za muslimane. Seksistički je vređao novinarke, protiv sebe imao gotovo ujedinjene medije, a ipak je uspeo.

Analitičari procenjuju da je Republikanska stranka izgubila kontakt s biračima koji su, razočarani političkom elitom u Vašingtonu, rešili da prodrmaju političku scenu.

Potpuno ista stvar se dogodila i u Demokratskoj partiji, i to što će tamo pobedu odneti Hilari Klinton je samo posledica sistema biranja, pa tako bivša prva dama i državna sekretarka ima prednost nad senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom zahvaljujući takozvanim superdelegatima, onima koje određenom kandidatu dodeljuje sama partija. Ali je nesumnjivo Sanders osvojio srca demokrata, glasove mladih i bundžija i Klintonova će imati veliku muku da te birače pridobije u novembru za sebe.

Mislite svojom glavom

Jedno od pitanja za Bernija Sandersa bilo je i da li će podržati Klintonovu i pozvati birače da za nju glasaju u slučaju da od nje izgubi unutarstranačke izbore.
- Pre svega, nadam se da neću izgubiti. A što bih ja bilo nekome govorio za koga da glasa? Postavljate pitanja, razmišljajte svojom glavom. Ja verujem da ste pametni i da ćete odabrati ono za šta mislite da će vam doneti dobro - odgovorio je Sanders.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online