Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.05.2016.
07:39
B. Božin - Vesti A

Američki udar na Evropu

Organizacija Grinpis je došla u posed tajnih dokumenata o pregovorima oko planiranog trgovinskog sporazuma TTIP između Amerike i EU, koje je objavila u ponedeljak na konferenciji za štampu u Berlinu. Pritisak sa druge strane okeana na Evropu je još mnogo veći i opasniji nego što je to do sada bilo poznato, osnovni je zaključak koji se nameće posle čitanja 240 stranica ovih dokumenata.

Reuters
Ukoričena bomba: Grinpis sakupio tajne i objavio "TTIPLIKS"

Organizacija upozorava da bi davanje saglasnosti na ovaj dogovor dovelo Evropu do znatnog slabljenja stepena zaštite potrošača, kao i velikog pada kvaliteta zaštite životne sredine.

Osnovni princip evropskih zakona da su dozvoljeni samo proizvodi za koje je dokazano da su neškodljivi za ljude i okolinu, s pravom osporavani TTIP bi zamenio američkim "principom rizika" - dozvoljeno je sve što nije dokazano kao škodljivo!

Tako bi EU preplavile sporne i do sada u mnogim zemljama zabranjene genetski manipulisane biljke i životne namirnice koje bi mogle da se prodaju sve dok se ne dokaže da su štetne.

- Delovi tajnih pregovora koji su do sada dospeli do javnosti zvuče kao noćna mora. Sada znamo da bi ona uskoro mogla da postane naša java - rekao je ekspert Grinpisa za trgovinu Jirgen Knirš.

Više osoba koje su bliže upoznate sa sadržajem i tokom pregovora potvrdilo je medijima da su dokumenti koje je pokazao Grinpis - autentični.

Minhenski dnevnik "Zidojče cajtung" došao je do informacije da Vašington preti ukidanjem olakšica evropskoj auto-industriji na američkom tržištu ukoliko EU odbije da prihvati dodatne količine američkih agrarnih proizvoda.

Iz dokumenata se takođe vidi da Amerika kategorički odbija želju Evropljana da se odbaci sporni koncept privatnih privrednih sudova (umesto javnih sudova) koji bi odlučivali o međusobnim tužbama koncerna i država.

Masovni protesti

Američki predsednik Obama i nemačka kancelarka Merkel protekle nedelje su na susretu u Hanoveru insistirali na ubrzavanju postizanja dogovora TTIP. Merkelova je podvukla da se radi o stvaranju zone slobodne trgovine koja je za Evropu i njen ekonomski razvoj od velikog značaja. Obama je izjavio da bi bio srećan da se pregovori okončaju do početka 2017. godine, mada ni on ne veruje da će do tada dogovor biti ratifikovan. Dan uoči njihovog susreta, u Hanoveru je 90.000 ljudi protestovalo na ulicama protiv TTIP-a.

 

 

 

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2016. 15:17
TTIP je ugovor o nekažnjenoj kolonizaciji i temeljnoj dugoročnoj pljački kontinentalne EU od strane USA i Britanije. Zato Britanci hoće ili napolje iz EU ili hoće da dobiju poseban status kojim neće dozvoliti USA da i njih opljačkaju. USA i Britanija ubrzano gube kolonije i kolonijalne prihode u cijelom svijetu. Ni sila NATO pakta više ne može da otme ono što njima treba. Danas, za sve što im treba moraju da plate punu cijenu realnom vrijednošću koju NEMAJU. Propala im je GLOBALIZACIJA (mirna nekažnjena pljačka cijelog svijeta). Da bi održale standard i da bi dalje mogle kupovati pljačkaškim plijenom mir kod svoje kuće, moraju da opljačkaju kontinentalnu EU da bi koliko toliko odložile propast svojih sistema koji direktno zavise od obične pljačke ostatka svijeta. Njima je potpuno jasno da su PUKLI "skroz na skroz".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online