Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 18.04.2016.
07:45
B. Božin - Vesti A

Progoniće hrišćane u Evropi!

Vladika sirijske pravoslavne crkve za Švajcarsku i Austriju, Dionisije Isa Girbiz, izazvao je burna reagovanja pošto je u intervjuu za švajcarski list "Tagesancajger" izjavio da se već sada nazire početak progona hrišćana u Evropi.

Reuters
Neka nova Evropa: Ne ide bez marame

- Danas je sudbina hrišćana na Bliskom istoku žalosna, a ono što čine hiljade boraca terorističkih grupa Islamska država, talibana ili Al Kaide, nije ništa drugo nego produženje genocida započetog 1915. godine - rekao je on. Te godine je gotovo dva miliona hrišćana ubijeno, a milioni naterani da pređu u islam.

- Od samog početka, pre 1.300 godina, postoji "islamski program" da hrišćane terorom proteraju sa Bliskog istoka - tvrdi Dionisije. On smatra da je budućnost više nego neizvesna za hrišćane u domovini njegove crkve, u Siriji i Iraku.

Ne veruje muslimanima

Isa Girbiz zbog toga poziva pre svega na oprez crkve, jer su one zamišljene kao mesta "političke korektnosti". Ovaj pravoslavni vladika zaključuje da su ga "1.300 godina istorije hrišćanskih progona naučile da ne veruje muslimanima".

Dionisije Isa Girbiz živi u kapucinerskom manastiru Art na jezeru Cug i odatle vodi svoju zajednicu koju čini 10.000 vernika u toj zemlji, kao i 4.000 u Austriji. On sam je rođen na istoku Turske, koju naziva "neprijateljem hrišćanstva".

- Početkom veka u regionu tursko-sirijske granice živelo je 250.000 Jermena, a danas ih tamo praktično više nema - upozorava ovaj crkveni velikodostojnik.

Zona bezbednosti

Već 20 godina on nudi ideju da se za preostalih dva miliona hrišćana na Bliskom istoku, na prostoru Sirije i Libana, uvede bezbednosna zona koju bi čuvale trupe UN.

Evropsku politiku miroljubivog suživota različitih kultura i religija po dolasku talasa azilanata na Stari kontinent, ovaj vladika naziva "više nego naivnom". Među izbeglicama ima mnogo terorista, kaže on i pita Evropljane: "Zašto ih države Persijskog zaliva, Emirati, Katar, ne primaju? Jer je plan da idu u Evropu i islamizuju je."

Ovaj proces ne može da prođe mirno, a počeće tako što će broj muslimana naglo da se poveća stvaranjem porodica sa velikim brojem dece, kaže Girbiz.

- Za 20 do 30 godina u Evropi će postojati muslimanska većina. Polovina žena u Evropi nosiće hidžab, smatra on, i potom ističe da ne poziva na mržnju, ali smatra da "kada islam preuzme moć, počeće progoni. Ono što se danas dešava na Bliskom istoku, desiće se i ovde u Evropi."

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.04.2016. 08:49
To se vec dogadja ljudi su slepi kod ociju pa nece da vide da su vec stvorene dve muslimanske takozvane drzavice u Evropi u Bosni I na Kosmetu gde su Hriscani proterani I progonjeni odavno vec. I gle paradoksa ove dve takozvane muslimanske drzavice napravise HRISCANI iz Amerike I Evrope???
Ponedeljak 18.04.2016. 13:33
Progoniće hrišćane u Evropi-samo još jedan dokaz da im je pomagač i gazda gennocidna država aMerika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online