Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 11.04.2016.
08:55
Vestionline A

I Hirošima je bila greška, ali izvinjenja neće biti

Džon Keri postao je prvi američki državni sekretar koji je posetio spomenik žrtvama atomske bombe u Hirošimi.

Reuters
Prošlost ih ne zanima, važne su sadašnjost i budućnost: Džon Keri

On je ovaj spomenik nazvao "jasnim, oštrim i ubedljivim podsetnikom" da treba okončati pretnju od nuklearnog oružja, istovremeno dok predsednik SAD Barak obama razmatra da poseti taj grad sledećeg meseca.

Zvaničnici Bele kuće su nedavno otkrili da predsednik Obama razmatra mogućnost da kasnije ovog meseca, u vreme održavanja samita G7, poseti Hirošimu, iako se samit održava u drugom delu Japana.

Kerijeva poseta Hirošimi, kao i spekulacije da bi i Obama mogao da poseti taj grad, izazvao je sugestije da bi zvanični Vašington mogao zvanično da se izvini zbog bacanja atomske bombe u avgustu 1945. godine, koja je ubila 140.000 ljudi. 

Šef američke diplomatije je, medjutim, smanjio ta očekivanja, dok je jedan zvaničnik Stejt departmenta otvoreno izjavio da do izvinjenja neće doći.

Šta je bilo - bilo je

- Moja poseta Hirošimi ima veoma posebno značenje o snazi naših odnosa i puta koji smo zajedno prešli od teških ratnih vremena - poručio je Keri japanskom ministru spoljnih poslova Fumiju Kišidi. 

- Prisetićemo se prošlosti i odati počast onima koji su izgubili živote, ali svrha ovog putovanja nije povratak u prošlost, već se radi o sadašnjosti i i budućnosti - istakao je Keri. 

"Svi na svetu bi trebalo da vide i osete moć ovog memorijalnog centra. On je jasan, oštar i ubedljiv podsetnik ne samo naše obaveze da okončamo pretnju nuklearnog oružja, već i da uložimo sve moguće napore da se izbegne i sami rat", napisao je Keri u knjizi utisaka, dodavši: "Rat mora da bude krajnje sredstvo, a nikad prvi izbor". 

Keri i njegove kolege iz G7 su na spomenik žrtvama u Hirošimi stavili vence, a japanska deca su im kasnije poklonila ogrlice napravljene od papirnih ždralova, koji su simboli mira. 

Najveći deo žrtava u Hirošimi je poginulo kad je bomba bačena 6. avgusta, dok su hiljade preminule kasnije od posledica radijacije. 

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.04.2016. 15:32
Amerikancima ne veruj cak ni kada se izvinjavaju.
Ponedeljak 11.04.2016. 10:10
Otišao Albert Ajnštajn pred Boga na onaj svet, te pita ga: - "Bože, ja sam na zemlji izmislio najveću formulu za sva vremena, ali ne znam formulu sa kojom si ti stvorio čoveka?! Bog mu da jedan papirić i kaže: - "Evo ti je!" Ajnštajn čita formulu te zamišljeno kaže: - "Ali ovde ima greška?!" - "Naravno da ima,stvorio sam neke ljude bez mozak ", kaže Bog.
Sreda 13.04.2016. 16:39
"...... Prisetićemo se prošlosti i odati počast onima koji su izgubili živote, ali svrha ovog putovanja nije povratak u prošlost, već se radi o sadašnjosti i i budućnosti - istakao je Keri......" _____- Ееее џу-кело једна да ли би имао образа да овако нешто кажеш пред родитељима малене Милице Ракић? Да ли би имао образа да ово кажеш пред родитељима, браћом, сестрама и дјецом недужних жртава: у Грделичкој клисури....у Алексинцу....у Новом Саду....на Варваринском мосту....у Београду....у Баљеву....у Краљеву...у Крагујевцу....Чачку...итд
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online