Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.04.2016.
20:21
Vestionline A

Amerika misli da Rusija "krvari", ali Moskva nije slomljena

Evidentno je da Rusija ima finansijske poteškoće, ali to nije sprečilo ruskog predsednika da ostvari značajne rezultate na međunarodnoj političkoj sceni. Samim tim, prema pisanju "Fajnenšel tajmsa", Rusija se više ne može smatrati samo regionalnom silom, već su njene ambicije šire, i u potpunosti je spremna da odgovori na izazove Zapada.

Tanjug/AP
Pokazao se kao veoma moćan igrač na međunarodnoj političkoj sceni: Vladimir Putin

Pentagon veruje da Moskva pokušava da promeni svetski poredak i da je velika pretnja Sjedinjenim Državama. Istovremeno, američki predsednik smatra da Rusija "krvari", dok je neki zapadni analitičari nazivaju "praznom supersilom", bez jasne strategije, napominje list zapitavši se ko je u pravu.

Obe ocene su tačne, konstatuje se u tekstu. Ruska ekonomija je u opadanju, a ekonomski potencijal i budžet Ministarstva odbrane su više puta manji nego u SAD. Ruski lider se, međutim, veoma dobro nosi sa mnogim izazovima, piše "Fajnenšel tajms".

- On je na vlasti najvećim delom u prethodne dve decenije. Protivi se širenju NATO-a u zemljama na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. I na Bliskom istoku on se potvrdio kao ekspert za sklapanje dogovora - stoji u tekstu.

Vladimir Putin je, smatra autor teksta, pokazao "nepokolebljivost, veštinu, odlučnost i mudrost".

- Šire posmatrano, Rusija se vratila na Bliski istok. Nalazi se u samom centru guste mreže koja uključuje ne samo Siriju, već i druge zemlje koje su direktno ili indirektno uključene u više velikih sukoba u regionu, uključujući i SAD. Moskva ne može da reši probleme u regionu, ali sada oni ne mogu da budu rešeni bez nje - konstatuje ovaj list.

Situacija u Siriji je pokazala da Rusija, koju su devedesetih godina prošlog veka "otpisali" u "regionalne sile", sada ima moćnu armiju spremnu za upotrebu. Ali to ne znači da je Rusija ušla u novu eru vojnog avanturizma, navodi se u tekstu. 

Moskva je, kako se primećuje, prišla crvenim linijama NATO-a, ali ih nije prešla.

- Ukrajina i Gruzija nisu dobile nikakve garancije tog saveza, a Putin je učinio sve što je mogao da ih ne dobiju - navodi autor.

Ocenjuje se, takođe, da će NATO u baltičkim državama biti suočen sa izazovom Putina, ali ne u vojnom smislu. On ima drugačiji arsenal mogućnosti poput sajber napada, ekonomskog bojkota i nuklearnih pretnji. Taj instrumentarijum je relativno jeftin i on može sebi da ga priušti, smatra list.

Očekivanja da će ekonomske teškoće i sankcije spreči planove Kremlja, bila su pogrešna, kao i ona o silasku slabe Rusije sa međunarodne scene, naglašava list.

- Danas Moskva ima šire ambicije, veće resurse i spremnost da na izazove svojih protivnika odgovori na isti način. To je ono što je Putin uradio u Siriji, i razumno bi bilo očekivati da će to učiniti ponovo - navodi britanski list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online