Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.04.2016.
09:11
Vestionline A

Mosak Fonseka: Hakovali nas iz Evrope

Jedan od osnivača advokatske firme "Mosak Fonseka", koja se našla u centru skandala "Panamski papiri", izjavio je da je njegova firma hakovana iz Evrope.

Reuters
"Mosak Fonseka" tvrdi da je jedino krivično delo u celom slučaju hakovanje njihovih podataka

On je naveo i da su tako ukradena imena svetskih lidera i poznatih osoba koje su skrivale novac u poreskim oazama.

Ramon Fonseka, advokat iz čije su firme procureli dokumenti za registrovanje ofšor kompanija, rekao je da je povodom hakovanja podneo tužbu panamskom tužilaštvu, ali nije želeo da iznosi više podataka jer je istraga u toku. 

Fonseka je istakao da u medijskom izveštavanju o skandalu "niko ne priča o hakovanju, a to je jedino krivično delo koje je ovde počinjeno", javljaju svetske agencije. 

On se požalio da se mediji u izveštavanju o 11,5 miliona dokumenata ukradenih iz kompjuterskog sistema "Monsak Fonseka" fokusiraju na poznate klijente koji su preko te firme osnovali ofšor kompanije. 

- Nije nam jasno. Svet je izgleda prihvatio to da privatnost više nije jedno od ljudskih prava - naveo je Fonseka. 

Prali novac od trgovine drogom i oružjem

Reuters
Oprano mnogo novca sa svih meridijana

Afera "Panamski papiri" pokazuje da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). 

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza. 

Do dokumenata kompanije "Mosak Fonseka" prvo je došao nemački dnevnik "Zidojče cajtung" koji ga je podelio sa medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je posle istrage objavio prve nalaze u nedelju. 

Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi. Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online