Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.03.2016.
08:21
Vestionline A

"Mrzimo Belgiju kao što ona mrzi nas"

U siromašnim delovima Brisela sitni kriminal i prezir prema belačkom belgijskom društvu koje smatraju diskriminatornim prema Arapima, stvara teroriste, navodi Bi-Bi-Si.

Reuters
Ulica u briiselskoj četvrti Molenbek

Briselska četvrt Molenbek je mesto puno protivrečnosti. Samo nekoliko minuta od srca EU, taj gusto naseljeni gradski kvart koji vrvi mladima, od kojih je 40 odsto nezaposleno, došao je u žižu javnosti nakon napada u Parizu kada se otkrilo da su vođa terorističke grupe Abdelhamid Abaud i tri ostala napadača odrasli u Molenbeku.

Među njima je i Salah Abdeslam, koji je nakon četvoromesečne potrage uhapšen ni manje ni više nego u svom kvartu, a svi se pitaju kako je ostao nezapažen tako dugo u nevelikoj gradskoj četvrti i kako su ti urbani mladići iz Molenbeka završili kao džihadisti.

"Evropska Raka"

Većini ljudi u Molenbeku je, tvrdi novinar Bi-Bi-Sija, muka od novinara i ogorčeni su što ga mediji često nazivaju "džihadističkom prestonicom Evrope" i "evropskom Rakom".

- Ali jedna rečenica koju novinari u razgovoru sa tamošnjim stanovnicima često čuju je da terorizam nema nikakve veze sa islamom. I zaista, mnogi od njih koji su se pridružili Islamskoj državi nemaju izrazito versku pozadinu - navodi novinar Bi-Bi-Sija.

Iz razgovora sa komšijama, poznanicima i prijateljima saznaje se da su Salah Abdeslam i njegov brat Brahim, koji se razneo u pariskim napadima, nekada vodili kafić u Molenbeku u kome se prodavao alkohol, a na kraju je bio zatvoren zbog prodaje droge. Jedan od prijatelja braće prepričava da je Brahim redovno "gledao video snimke Islamske države s 'džointom' u jednoj i pivom u drugoj ruci i povremeno baljezgao neke radikalne stvari ali niko ga nije shvatao ozbiljno".

- U Molenbeku, to je sigurno, mnogi gaje osećaj nezadovoljstva - zaključuje novinar i dodaje da je u razgovorima sa mladim muslimanima saznao da oni terorističke napade kao što su onaj u Parizu i sada u Briselu vide kao odgovor na vazdušne udare zapadnih zemalja na Islamsku državu.

"Trebalo bi otputovati u Raku i tamo postaviti to pitanje. Ovde nema demokratije, ne možeš da izraziš nijedan stav koji odudara od prevladavajućeg mišljenja", kaže jedan od tih muslimana koji ne skriva bes i neprijateljstvo prema belgijskoj vladi i belim Belgijancima za koje tvrdi da mrze sve koji su arapskog porekla.

Alen Vinants, bivši čelnik belgijskog MI5 upozorava da će se "Zapad u nadolazećim godinama morati da se navikne da živi sa pretnjom terorizma". Napadi u Briselu dokaz su da je mreža Islamske države još uvek snažna i niko ne zna kada i gde će da udari sledeći put.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2016. 12:58
Sada će islamisti da traže da ih Britanci i USA štite od EU pa će ovi da pošalju prvo posmatrače pa dalje.... Tako je bilo sa SFRJ, sa SRJ i Kosovom, Irakom, Afganistanom, libijom, Sirijom... Koliko vidim, EU čekaju krv i suze dok ih Britanci i USA iz pomoć terorista koje im šalju ne porobe i dok im ISIS ne otme države kao što su nama Kosovo uz pomoć Britanaca i USA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online