Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.03.2016.
17:04
Vestionline A

"Demokratija je pravi odgovor na terorizam"

"Teroristički napad u Briselu nije iznenađenje, jer postoji značajna povezanost sa prošlogodišnjim napadom u Parizu, ali pravi put ka borbi protiv terorista nije vanredno stanje, već još više demokratije", uveren je naučni saradnik Instituta za strategijska istraživanja pri Ministarstvu odbrane, major Milovan Subotić.

Tanjug
Major Milovan Subotić

"Treba delovati preventivno"

Subotić je istakao da postoji jasna paralela između događaja u Francuskoj sa događajima u Briselu.

- U terorističkim napadima u Parizu, početkom novembra prošle godine, videli smo da je logistička priprema operacija vođena iz Brisela. Postoji očigledna međuzavisnost ova dva fenomena, odnosno to je druga strana iste medalje - smatra Subotić, a prenose agencije.

On je dodao da je veoma nezahvalno govoriti o tome da li je današnji napad u Briselu mogao da bude sprečen.

- Terorizam je konačno ishodište ekstremističkih ideja. Mnogo je lakše govoriti o prevenciji koja ide pre ekstremizma, ili čak ekstremizmu koji se desio, pa ga sprečavati na tom nivou, nego kada eskalira u ovako nešto. Veliko je pitanje, i oko toga se vode polemike, da li je uopšte moguće sprečiti čoveka koji je bombaš samoubica da izvrši napad - rekao je Subotić.

On je podsetio na masakr na ostrvu Utoja u Norveškoj, kada je ekstremni desničar Anders Bering Brejvik ubio 69 osoba. Tom prilikom, odgovarajući na pitanja novinara šta će biti odgovor Norveške kako se nešto slično ne bi ponovilo, tadašnji premijer te skandinavske zemlje Jens Stoltenberg, kako je naveo Subotić, poručio je "Još više demokratije".

Kada je reč o Srbiji, Subotić smatra da naša država nije meta terorista, iako je situacija složena zbog boraca Islamske države sa ovih prostora i aktuelne migrantske rute.

- Kao mala zemlja i zemlja sa ograničenim dometima u bezbednosnom smislu, zaista radimo najviše što je moguće u ovom trenutku i smatram da građani Srbije, u tom smislu, treba da budu spokojni - zaključio je Subotić, a prenose medii.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.03.2016. 17:45
Kakav ga bre "fenomen" spopao - pametni mislioci su odavno govorili da ce se "demokratija" zbog previse moci ugusiti sama po sebi. Ako demokratija terorise citav svet onda tu nema raspodele u terminima - isto je, sve zavisi ko pruza otpor i na koji nacin.
Utorak 22.03.2016. 18:45
Naravno sada da budu spokojni, a kasnije ako i dalje bude na vlasti Vucic, narod ce biti pokojni.
Utorak 22.03.2016. 20:29
Dzabe je budalu gurati u prvi plan - budale se tako nece promeniti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online