Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.03.2016.
08:30
N. Jokić - Vesti A

Merkelova nameće ugovor sa Turskom

Da li će EU i Turska postići dogovor o vraćanju izbeglica i migranata iz Grčke na tursku teritoriju i da li će dogovor zatim primenjivati sve države članice EU? Do petka kasno u Briselu nije bio poznat odgovor na ovo pitanje, jer se jutarnji sastanak evropskih lidera sa turskim premijerom Davutogluom (ne)planirano produžio.

Rogovi u vreći: Rahoj, Renci, Merkelova, Kameron iOland

Lideri 28 država članica EU prethodni dan su raspravljali i razišli se oko jedan sat posle ponoći bez dogovora koji je bio najavljen kako bi zatim seli ujedinjeni za pregovarački sto sa Turcima. Umesto dogovora postignuta je, kako je formulisano "saglasnost oko zajedničkog stava" i nije održana uobičajena konferencija za štampu. Drugim rečima svako je vukao na svoju stranu.

Zato, šta god da se postigne kao dogovor, krajnje je neizvesno da li će sve vlade EU to poštovati.

Predsednik Evropske komisije Junker i Evropskog saveta Tusk predstavili su zatim turskoj strani za radnim doručkom juče u Briselu neznatno izmenjen tekst predloga dogovora u odnosu na onaj od pre deset dana. EU bi na postojeću sumu od tri milijarde evra dodala još tri za zbrinjavanje izbeglica na turskoj teritoriji. Neke države EU odbijaju da prime izbeglice pa tako sada ima ukupno 72.000 mesta za njihov prijem u EU.

Brisel tvrdi da će isključivo EU nadzirati potrošnju ovog novca, ali o tome i dalje postoje kontroverzna mišljenja i informacije. Migranti i izbeglice bili bi vraćeni iz Grčke u Tursku, a odatle bi oni koji imaju prava na azil bili raspoređivane po zemljama članicama EU po sistemu solidarnih kvota i bez prava na izbor države u koju idu. Ustanovljen je princip jedan za jedan što znači da bi za svakog izbeglicu koji napusti Grčku, jedan dobijao azil da iz Turske ode u EU.

Ideja o kolektivnom vraćanju ratnih izbeglica ili bolje rečeno proterivanju ratnih izbeglica u Tursku izazvala je brojne kritike i čak opomenu UN Briselu, jer je u neskladu sa Ženevskom konvencijom i evropskim zakonima. Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel pokrenula je protestnu peticiju i već sakupila 150.000 potpisa.

Sporni zahtevi Ankare

Neslaganja postoje i oko onoga što Turska traži zauzvrat: ukidanje viznog režima za 70 miliona Turaka već u junu mesecu, zatim ubrzano otvaranje pregovaračkih poglavlja za prijem u EU. Turska je još pre 11 godina dobila status kandidata za prijem, ali je pregovarčki proces od tada zamrznut.

Austrija Mađarska, Francuska i Španija otvoreno su izrazile sumnju da bi ovakav ugovor bio legalan. Ovo je prvi put da Francuska jasno osporava jednu nemačku diplomatsku inicijativu. Predsednik Oland čak je dao do znanja da je spreman da pošalje konzularne predstavnike kako bi razmatrali zahteve izbeglica u centrima u Grčkoj, a ne u Turskoj.

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2016. 11:07
merkelovoj se drma stolica i sad zuri da posto-poto resi ne resivi problem!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online