Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2016.
01:11
I. Kozarski - Vesti A

Putin zapretio dušmanima Sirije

Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je ruske pilote koji su se vratili posle odluke da se smanji vojni kontingent u Siriji. On je saopštio da je pet i po meseci kampanje koštalo oko 33 milijarde rubalja (464 miliona dolara).

 

Reuters
Siguran u moć vojske: Vladimir Putin

- Ta sredstva su iz budžeta Ministarstva odbrane (44 milijarde dolara 2015.) Reč je o novcu koji je bio namenjen za obuku i mi smo ga jednostavno prebacili na obezbeđenje naših snaga u Siriji - objasnio je Putin.

Po njegovom mišljenju, troškovi operacije u Siriji u potpunosti su opravdani. Predsednik je ocenom "odlično" okarakterisao dejstva ruskih pilota. On je dodao da su na strategijsku i taktičku avijaciju pali najteži i najopasniji zadaci.

Putin je objasnio i naredne ciljeve Rusije u Siriji. On je rekao da će Rusija nastaviti s finansijskom, vojnom i obaveštajnom podrškom sirijskoj vojsci, uključujući i onu iz kosmosa.

akođe, u Siriji ostaju na borbenom dežurstvu sistemi protivvazdušne odbrane S-400 i Pancir F.

- Naša protivvazdušna odbrana u Siriji dejstvovaće po svim ciljevima koje budemo smatrali pretnjom za ruske vojnike. Ističem - po svim ciljevima! Ako bude potrebno, Rusija je sposobna da bukvalno za nekoliko sati uveća svoju grupaciju u regionu (Bliskom istoku), do razmera odgovarajućih situaciji i iskoristi ceo arsenal - upozorio je Putin.

Slava herojima

Ruska vojska je tokom kampanje u Siriji izgubila četvoricu pripadnika. To su potpukovnik pilot bombarder Oleg Peškov (45), mornarički pešadinac Aleksandar Poiznič (29), specijalac vojne obaveštajne službe GRU Fjodor Žuravljev (29) i savetnik artiljerac Ivan Čeremišin (42)

On je potvrdio da je zadatak bila borba s terorizmom, kako se ne bi prelio na teritoriju Rusije. On je ponovio da su dejstva ruske vojske u Siriji bila predviđena na određeni period (30. septembra najavio je da će se operacija završiti u martu ili aprilu).

- Otvoreno smo rekli da se nećemo mešati u sirijski unutrašnji konflikt. Konačno rešenje, koje će opredeliti budućnost zemlje, moraju da traže sami Sirijci - rekao je Putin.

Ruski predsednik nabrojao je rezultate intervencije: prelomljena je vojna situacija u korist zakonite vlasti, sprečeno narastanje terorističke vojske, razrušena njihova skladišta, blokirani putevi šverca nafte.

- Obavili smo ogroman posao na učvršćivanju zakonite vlasti i suvereniteta Sirije - zaključio je Putin, a piloti su mu predali fotografiju iz vazduha.

Sila po spisku

Prema nezvaničnim informacijama u bazi Hmejm u Siriji ostala je upljčatljiva grupa jurišnih bombardera: osam SU-24 M2, četiri SU-34 i četiri SU-25 M. Takođe i po četiri lovca SU-30 SM i SU-35 S. Ostalo je i svih 12 jurišnih helikoptera MI-24 P i četiri transportna MI-8 AMTS.
Primećeno je i da je u Hmejm doleteo helikopter KA-52, namenjen za dejstva u planinama

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online