Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.03.2016.
14:05
Vestionline, Srna A

Gde god Amerika deluje "u ime slobode i demokratije", hrišćani stradaju

Prema podacima humanitarne organizacije "Otvorena vrata", tokom prošle godine izvršen je najveći progon hrišćana u modernoj istoriji. Ovo istraživanje pokazuje da je tokom 2015. godine više od 7.000 hrišćana ubijeno zbog svoje veroispovijesti, što je skoro dvostruko više nego u 2014. godini.

Reuters/L.J.
Američki vojnici tokom operacije u Avganistanu

Osim toga, više od 2.400 crkava bilo je na meti napada i to je, takođe, dvostruko više nego prethodne godine.

Najčešći razlog progona bez presedana povezan je sa činjenicom da se hrišćanstvo povezuje sa "omraženim Zapadom", navedeno je na interent portalu Gejtstoun instituta.

"Islamski ekstremizam" naveden je kao izvor progona u 41 od 50 zemalja u kojima se vrši progon hrišćana. U 35 država islamski ekstremizam dostigao je nivo ravan etničkom čišćenju hrišćana.

Međutim, pažljivijim razmatranjem izveštaja nazire se još jedan razlog rasta islamskog ekstremizma, a to je američka spoljna politika. U svakoj muslimanskoj državi u kojoj su SAD intervenisale "u ime slobode i demokratije" uslovi života hrišćana su pogoršani.

Tako je Irak u izveštaju naveden kao druga zemlja u kojoj su hrišćani najprogonjeniji, Avganistan je na četvrtom, Sirija na petom mestu, a Libija je deseta. Pre deset godina, ni jedna od ovih država nije bila ni u prvih deset zemalja koje su progonile hrišćane.

Sirija i Libija, gde su na vlasti bile sekularne autokrate, demonizovane od američkih političara i medija i u kojima su intervenisale američke snage, nisu bile opasne za hrišćane, niti su bile u prvih 20 ekstremističkih zemalja.

Čak i u zemljama gde nije bilo američke intervencije, progon hrišćana je dostigao najviši nivo.

Islamistička organizacija Boko Haram, koja je možda i okrutnija od Islamske države, ubila je više hrišćana tokom 2015. godine nego bilo koja druga teroristička organizacija.

Međutim, administracija američkog predsednika Baraka Obame odbijala je da Boko Haram stavi na listu terorističkih organizacija i tvrdila je da njihovo nasilje nema ništa zajedničko sa islamom i da je rezultat siromaštva.

Američka Vlada je vršila pritisak na nigerijsku Vladu da vrši ustupke, uključujući gradnje džamija. U maju 2013. godine, neposredno pošto su nigerijski vojnici ubili 30 pripadnika Boko Harama, američki državni sekretar Džon Keri obratio se rukovodstvu te zemlje.

Keri je tada rekao da je "duboko zabrinut zbog navoda da nigerijske bezbjednosne snage krše "ljudska prava", što samo može doprineti eskalaciji nasilja i podstaći ekstremizam Boko Harama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online