Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.03.2016.
11:42
Vestionline A

Mediji o povlačenju Rusije: Sjajan taktički potez

Zapadni mediji ne kriju svoje iznenađenje odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče Vazdušno-kosmičke snage iz Sirije.

Tanjug/AP
Ruski vojnik u bazi Hmejmim

"Svi su bili šokirani… Sto posto sam siguran da režim (Bašara el Asada) nije znao za to do danas (14. marta)", citira "Fajnenšel tajms" diplomatu koji ima tesne veze sa Rusijom i Asadovom vladom.

"Saopštenje Putina je iznenadilo vojne analitičare. Ako je munjevitom nastupu Rusije u Siriji prethodilo tiho, ali značajno nagomilavanje snaga, niko nije očekivao nastupajuće povlačenje, uključujući one koji imaju kontakte sa vojnim zvaničnicima", piše "Gardijan".

Nakon događaja u Ukrajini, Zapad nije želeo da vodi pregovore sa Moskvom, ali akcije Rusije u Siriji su promenile situaciju. Sada Rusi "izlaze iz konflikta uz minimalne gubitke" i "to je sjajna taktička odluka", citira "Gardijan" vojnog eksperta Aleksandra Golca.

Zapadni mediji razmatraju i razmere povlačenja snaga iz Sirije. Kako navode novinari, Rusija će sačuvati vojno prisustvo u Siriji, gde je poslednjih meseci stvorena vojna infrastruktura. Moskvi će ostati avio-baza Hmejmim i luka Tartus. Osim toga, malo je verovatno da će Moskva povući svoje nove PVO sisteme.

Rusija nije zaglibla u sirijsko blato

Za nekoliko meseci operacije Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji, Rusija je uspela, zahvaljujući vojnoj snazi i diplomatiji, da prelomi tok sirijskog konflikta. Zapadni političari, između ostalih i predsednik SAD Barak Obama, predvideli su da će Rusija zaglibiti u sirijsko blato, ali je situacija sasvim drugačija, navode strani mediji.

"Postoji jedan problem za SAD. Na današnji dan, nakon što je Putin pozvao na povlačenje snaga iz Sirije, ta igra se očigledno pretvorila u pobedu velikih razmera za Moskvu", piše komentator Rojtersa Džoš Koen.

Pritom, "SAD, kao i pre, izgledaju kao izgubljeno dete u šumi bliskoistočnog haosa", piše "Foks njuz". Putin je uspeo da postigne diplomatski uspeh u Siriji "uprkos svemu".

Ruski predsednik je doprineo da najveći deo međunarodne zajednice prihvati sirijskog predsednika. Iako Rusija povlači snage iz Sirije, ona će nastaviti da zauzima jake pozicije u regionu, dok će Bašar el Asad još dugo ostati na vlasti, čak i ako mirovni pregovori dožive neuspeh, navodi se u članku "Foks njuza".

Prema mišljenju "Blumberga", Putin svojim "šokantnim planom" signalizira kako sirijskom predsedniku tako i opozicionim grupama da što pre dođu do konsenzusa.

Kako smatra informativni portal "Voks", najmudrija strategija Putina, koji želi da reši sirijsku krizu pregovorima, biće korišćenje vojne sile tačno onoliko koliko je potrebno da se Asad natera na postizanje mirnog sporazuma i da se zadrže antivladine snage.

Ako je strategija Rusije u Siriji zaista takva, znači da je Moskva ozbiljno spremna za pregovare i smatra da je sirijski predsednik takođe spreman. To ne znači da je mirovni sporazum sasvim blizu, ali svedoči o tome da strane mogu naći prihvatljivo rešenje za sve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online