Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Giljotina za Islamsku državu

Islamska država plaća punu cenu velikih gubitaka za vreme nedavne propale ofanzive na koridor prema Alepu.

Težak poraz: Džihadisti gube bitke, bacaju oružje

Sirijska vojska nakupljena u toj oblasti otvorila je još jedan front kojim napreduje ka Eufratu, a pokazalo se da Džebhat an nusra (sirijska filijala Al Kaide) ne može da olakša položaj svoje sabraće po terorizmu pošto su teško poraženi prilikom pokušaja da obuhvate Hamu i privuku na sebe makar deo regularnih snaga.

Prodor oko jezera

U bici za koridor, Islamska država ostavila je za sobom oko 450 leševa, ali su pretrpeli mnogo teže gubitke u tehnici, najviše zahvaljujući ruskim pilotima. Teroristi su tom ofanzivom nameravali da odvuku jedinice vojske koje su napredovale pustinjskim putem ka vojnom aerodromu Tabka na Eufratu, s namerom da preseku Islamsku državu napola.

Teroristi su uspeli samo da na dve nedelje odlože napredovanje vojske ka Tabki, ali je sirijska komanda ocenila da su dovoljno iscrpljeni da bi vojska napala i paralelnim pravcem.

Tako je armija sa koridora napala teroriste u pustinjskom pobrđu i za samo 24 sata oslobodila deset sela. Delovi 4. mehanizovane divizije sirijske vojske i neka vrsta teritorijalne odbrane južnom obalom gotovo su zaobišli 18 kilometara dugo jezero Džubal i izašli na otvorenu i gotovo nenaseljenu visoravan oko 30 kilometara od Eufrata. S tog prostora mogu da biraju da li će napasti uz bok jedinica koje napreduju ka Tabki ili će krenuti severno ka vojnom aerodromu Džira, takođe na Eufratu. Džiru su džihadisti zauzeli još 2013. uz uobičajeni masakr garnizona.

Masakr Al Kaide

Islamska država sada će morati dobro da pazi gde će sirijska vojska da udari. Vojni izvori s terena navode da će poslednji razvoj događaja naterati teroriste da još više razbacaju snage, ali upozoravaju da ni sirijska vojska nema višak ljudstva. Tim pre što se svakog dana očekuje početak dugo pripremane pustinjske ofanzive na nekoliko desetina kilometara fronta od Palmire do Karajtajna, gde je vojska dovukla velike snage (specijalna divizija Tigar, 67. brigada, 18. oklopna divizija i čitav niz manjih jedinica).

Pokazalo se da Islamskoj državi ne mogu da pomognu ni najbrojnije sirijske frakcije Al Kaide, Džebhat an nusra i Džund al aksa. Oni su u utorak pokušali da zauzmu četiri ključna sela severoistočno od Hame. Borbe su trajale danju i noću dva dana, ali su sirijski 47. pešadijski puk i 11. tenkovska brigada odbili sve napade, uz ogromnu pomoć ruskih jurišnih helikoptera koji koriste vojni aerodrom nedaleko od Hame. Teroristi su se povukli ostavivši za sobom desetine leševa.

Poziv na predaju

Usled uspeha od početka intervencije ruskog vazduhoplovstva, Sirijci pokazuju sve veću samouverenost. U provincijama Dejr ez Zaur i Raka su iz aviona bacali letke koji pozivaju na predaju sve koji nisu okrvavili ruke pre nego što i za njih bude kasno. Teroristi imaju razloga da pretnje shvate ozbiljno, ne samo zbog predstojećeg napada kod Palmire, nego što su im se i Kurdi značajno približili sa severa i svakog dana oslobađaju po neko selo.

To je druga propala ofanziva Džebhat an nusre u tom području, pošto prošle nedelje nisu uspeli da probiju front južno od Alepa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online