Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 26.02.2016.
20:55
Vestionline A

"Suniti nikada neće da pristanu na Asada"

Snažno rusko bombardovanje svih Asadovih protivnika ponovo je stabilizovalo njegov režim. Međutim, uoči dogovorenog primirja, ni Moskva ne želi da Bašar al Asad ponovo preuzme svu vlast u Siriji, tvrde nemački mediji.

Reuters
Pripadnici tzv. Slobodne sirijske armije, protivnici Bašara al Asada

"Rusija može da spase Asada, ali da li to i želi?"

"Primirje u Siriji koje su 12. februara u Minhenu dogovorili američki ministar spoljnih poslova Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov probudilo je nadu. U međuvremenu, Rusija je u Siriji promenila stanje na terenu. Ruska intervencija spasla je od propasti Asadov režim. Sirijska armija pre nekoliko meseci nije bila u stanju da odbrani ni ključne teritorije režima oko Damaska ili oko snažnog alavitskog uporišta Latakije", smatraju stručnjaci, a prenose nemački mediji.

"Snažno rusko bombardovanje svih protivnika sirijskog predsednika, uz pomoć Hezbolahovih boraca i raznih šiitskih grupa iz Iraka, Avganistana i Pakistana na zemlji, ponovo je stabilizovalo njegov režim. U međuvremenu je rusko vojno prisustvo u Siriji takvog obima da bi ono moglo da pomogne Asadu da pobedi. Izgleda da Putin ne želi da ide tako daleko. To bi moglo da uvuče Rusiju u brutalni i skupi rat protiv sunitske većine u Siriji", tvrde nemački analitičari.

"Naravno, mnogi sumnjaju u to da će primirje dogovoreno za subotu (29.2.) zaista zaživeti, uglavnom jer su mu je sama osnovica klimava. Istovremeno, SAD moraju da utiču na svoje saveznike - Tursku i Saudijsku Arabiju, kako ne bi bio ugrožen početak političkog procesa. Napokon, Rijad i Ankara moraju da ubede opozicione grupe u Siriji, a među njima i islamističke grupe, da prihvate primirje", navode zapadni mediji.

"Rijad, kao i ostale arapske prestonice iz Golfskog regiona smatraju već mesecima da su Obama i Keri ostavili na cedilu dosadašnje saveznike. Oni već čekaju rezultate predsedničkih izbora u SAD. To su razlozi nervoznog reagovanja Saudijske Arabije na razvoj događaja u Jemenu, Iraku i Siriji. Arapski suniti neće nikad pristati na ponovno uspostavljanje Asadove vlasti. I zbog toga bi Asad morao da ustupi mesto prelaznoj vladi. Inače će brutalni rat u Siriji da potraje", smatraju nemački analitičari.

POVEZANE VESTI

Petak 26.02.2016. 21:01
Ma divno je sanjati ali se teško probuditi u javi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online