Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 12.02.2016.
08:42
Vestionline A

Sporazum o Siriji: SAD protiv ruskog bombardovanja, Rusi protiv kopnene ofanzive

Svetske sile dogovorile su u petak, rano ujutru, prekid neprijateljstava u Siriji, koji treba da stupi na snagu za nedelju dana, ali ipak nisu uspele da postignu dogovor o potpunom prekidu vatre niti okončanju ruskih vazdušnih udara. Na sastanku koji je trajao više od pet časova dogovoreno je i dostavljanje hitne humanitarne pomoći u opkoljene sirijske gradove.

Reuters
Sergej Lavrov, Džon Keri i Stefan de Mistura na konferenciji za novinare

Tokom pregovora, svetske sile, uključujući SAD, Rusiju i više od deset drugih država, potvrdile su svoju posvećenost političkoj tranziciji nakon što se poboljša situacija na terenu, preneo je Rojters.

Obećanja na papiru

Američki državni sekretar Džon Keri je na konferenciji za štampu izjavio da je sastanak u Minhenu rezultovao samo obećanjima na papiru. Kako je istakao, nesuglasice po pitanju Sirije neophodno je iskoreniti u toku pregovora u kojima mora da učestvuje i sirijski predsednik Bašar al Asad.

- Uspesi Vojske Sirije neće obezbediti pobedu sirijskih vlasti, već je neophodno doći do mirnog rešenja konflikta i skoncentrisati se na borbu protiv terorista - ističe Keri.

Američki državni sekretar potvrdio je na konferenciji za novinare da Rusija i Iran nisu ometali proces prekida vatre u Siriji.

Nastavljaju se napadi na džihadiste

U isto vreme, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija neće obustaviti vazdušne napade u Siriji i dodao da se prekid neprijateljstva ne odnosi na takozvanu Islamsku državu i ogranak Al Kaide - Al Nusra front. Kako je istakao, neophodno je i dalje napadati one koju su okupirali tu zemlju, te da iz Sirije ne beže civili, već okupatori.

Takođe, Lavrov je naglasio da će priprema kopnene operacije u Siriji dodatno pogoršati već postojeći konflikt.

- SAD ne bi trebalo da se bavi geopolitičkim igrama već da se usredsrede na rešavanje problema koji su postali realna pretnja za egzistenciju čovečanstva - istakao je on.

Humanitarna pomoć

Obojica ministara saglasni su da je neophodno što pre obnoviti sirijske pregovore u Ženevi, kao i da je potrebno sprovesti sve tačke rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji. Pored toga, na sastanku je dogovorena obustava nasilja u Siriji, što bi trebalo da preraste u apsolutni prekid vatre u roku od nedelju dana.

Govoreći o humanitarnoj pomoći, specijalni izaslanik za Siriju Stefan de Mistura rekao je da je formirana operativna grupa koja će se fokusirati na sedam regiona u zemlji.

Prema rečima Lavrova, operativna grupa će se fokusirati i na teritoriju koju trenutno kontrolišu teroristi Islamske države i Nusra fronta, ali i drugih terorističkih organizacija prisutnih u Siriji.

Keri je dodao da bi žrtve građanskog rata u Siriji već tokom ove nedelje trebalo da dobiju humanitarnu pomoć, a prvi na listi su Damask, Dejr ez Zor i Madaja.

POVEZANE VESTI

Petak 12.02.2016. 10:05
Uspesi sirijske vojske neće obezbediti pobedu sirijskih vlasti, već je neophodno doći do mirnog rešenja konflikta i skoncentrisati se na borbu protiv terorista - ističe Keri. Vidi, vidi, napravili ID i sada odjednom treba mirnim putem da ode Asad, jer silom, razaranjem i divljaštvom nije išlo ! Ostaje nejasno šta ameri uopšte rade na nekakvoj konferenciji o Siriji ?
Petak 12.02.2016. 11:22
Jel vi VIDITE ko sedi u sredini i na koga se cekalo par sekundi - samo da se ZNA ko je ko !!! ??? Od uslova Lavrova i primirja u Martu ... ni "p" ... ni "m" ... da da da za Ruse i Lavrova 01 . Mart ce poceti sledece nedelje hahahaha ................................. Uvek kad vidim ćirka ja se setim njegove konstatacije - a to me nemerivo razveseli :- //sve su to Potemkinova sela - Rusi nemaju "leba da jedu".// ............................. Vidi se da mu je Keri ... sve po spisku , naravno u cetiri oka - i njemu i onom "ludom Neronu" iz Kremlja ( smirio se vrtiguz Lavrov !!! ).................................. " ... e da iz Sirije ne beže civili već okupatori." hahaha Lavrovu . zene , deca , invalidi , starci ... "okupatori" !? hahaha ... Sta ono rece Lavrov , a moje usi nemogase "verovati " sta cuju !? "NE moze ni jedna strana da se diskriminira ili protezira" ...sto u prevodu znaci - i Rusija ce biti primorana (pod pritiskom - cijim !? ... pa ZNATE rusofilcici) da primi sirijske azilante -i to bez pogovora !!! Porodicu Basar al Asada !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online