Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2016.
13:15
Vestionline A

Amerika u problemu: Ili sa Rusijom, ili napuštanje Sirije

Neuspeh svetskih diplomata da postignu dogovor o Siriji praktično je onemogućio Ameriku da manevriše u sirijskoj krizi, smatra analitičar "Fiskal tajmsa" Patrik Smit. Tokom teških pregovora, suprotstvaljene strane nikako nisu uspele da se dogovore ko je zapravo ta "sirijska opozicije", koju pomažu SAD u borbi protiv Islamske države, ali i protiv Asadovih snaga.

Reuters
Keri u Lavrov nekako i pronađu zajdednički jezik, ali u Beloj kući ne postoji jednistvo o sirijskoj krizi

Analitičar je u svojoj analizi skrenuo pažnju na događaje koji su promenili pregovaračke pozicije učesnika pregovaračkog procesa. Reč je o napredovanju Vojske Sirije ka Alepu i planovima Saudijske Arabije da uputi svoju armiju na bojno polje. Pored toga, sve intezivnija je i aktivnost drugog regionalnog saveznika SAD u koaliciji - Turske.

Šta želi Vašington?

Ciljevi Ankare i Rijada su jasni. Turci žele prevrat u Damasku i uništenje Kurda, a kod Saudijaca je reč "sektaškom ratu" u kojem su oni gubitnička strana. Međutim, glavno pitanje za SAD, kao lidera koalicije, jeste kako se to uklapa u strateške ciljeve Vašingtona?

- Za Obaminu administraciju nastupa trenutak istine. Dve godine Bela kuća nije mogla precizno da odredi svoje namere, to je bila ili kampanja protiv Islamske države, ili borba protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, a ovakvi manevri sada su sami po sebi postali problem - smatra Smit.

Američki predsednik i državni sekretar Džon Keri sami su sebi napravili zamku, ne uspevši da odrede strateške ciljeve, a u postženevskoj situaciji to Vašingtonu ne donosi ništa dobro. Teško da će Vašington pronaći izlaz iz ove komplikovane situacije, kada je neophodnost zajedničke borbe protiv zajedničkog cilja očigledna. Jedina efikasna varijanta i dalje je "ujedinjeni front" s Rusijom, što su Amerikanci pokušavali da izbegnu tokom celog diplomatskog procesa, smatra Smit.

SAD dobro da razmisle

Šefovi diplomatije dve zemalje, Sergej Lavrov i Džon Keri, slažu se, kako se čini, u tome ko treba da bude glavni neprijatelj za sve koji su uvučeni u krizu, a to je Islamska država. Jasno im je da će svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al Asada dovesti do "nove Libije", oslabljene države i žarišta nestabilnosti.

Slaganje Lavrova i Kerija možda nije dovoljno za uspeh mirovnog procesa jer u Beloj kući nema jedinstva u vezi sa sirijskom krizom. Keri govori jedno, a ljudi koji isporučuju oružje rade drugo, dodaje analitičar.

- Nastupa momenat kada je potrebno biti razuman. Ili u celini usmeravate svoju politiku na borbu protiv Islamske države, što će zahtevati pregrupisavanje sastava koalicije, ili će vam stvarni učesnici procesa pokazati vrata - zaključuje analitičar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online