Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 31.01.2016.
12:18
Vestionline A

Rusi i Ukrajinci: Nekad braća, danas neprijatelji

Kako su nekadašnji Malorusi danas postali potpuno otuđeni od moćnih komšija. Nema naznaka da će se situacija uskoro promeniti.

Reuters
Ukrajina je duboko podeljena zemlja

Ogromna metalna duga još stoji na desnoj obali Dnjepra u Kijevu. Spomenik postavljen još u vreme Sovjetskog Saveza podseća na ujedinjenje Ukrajine sa Rusijom 1654. godine, kada su ukrajinski Kozaci potražili zaštitu cara u Moskvi. Od pripajanja Krima Rusiji i rata u Istočnoj Ukrajini, taj spomenik podseća na ono čega više nema: prijateljstvo.

Postolje skulpture prijatelja danas je ižvrljano psovkama na račun ruskog predsednika Putina. Glavni kijevski arhitekta Serhij Zelovalnik je u jednom intervju prošlog septembra čak rekao da bi najradije uklonio dugu: "Kakvo je to prijateljstvo, kada su nam došle ruske trupe sa tenkovima?"

"O Krimu nema pregovora, on je naš"

Pritom, ruska strana već nedeljama šalje signale pomirenja u pravcu Kijeva.

- Na kraju će naše zemlje sigurno uspostaviti normalne odnose - rekao je prošle nedelje Nikolaj Patrušev, šef Ruskog saveta za bezbednost i blizak saradnik predsednika Vladimira Putina.

Ali Rusija ne menja tvrd stav o Krimu, "o čijem statusu ne može da se pregovara".

Stručnjaci smatraju da nema šanse da Ukrajinci uskoro zavole Ruse.

Pozitivan stav Ukrajinaca prema Rusima je, prema anketama, posle aneksije Krima, imalo samo njih 30 odsto. Početkom jeseni, posle sporazuma iz Minska, taj broj se malo popravio i sada pozitivan stav ima trećina ispitanika.

Ali, ipak više od polovine Ukrajinaca (53 odsto) svoj odnos prema Rusiji opisuje kao "loš" ili "veoma loš".

Analitičari to objašnjavaju neposrednim ratnim iskustvom mnogih Ukrajinaca, više se Rusi ne doživljavaju kao "braća".

"Ima više od milion raseljenih lica, mobilizacija armije je mnoge pogodila. Za Ukrajinu je to ozbiljan rat, dok su ga mnogi Rusi pratili samo preko televizije", navode stručnjaci.

Rusi više ne žele Ukrajince za supružnike ili komšije

Utoliko je - bar na prvi pogled - čudnije to što je negativno raspoloženje prema drugoj strani još izraženije kod Rusa. U poslednjoj anketi moskovskog centra Levada, 59 odsto Rusa je navelo da negativno doživljava Ukrajinu. Samo 27 odsto njih je drukčijeg mišljenja.

- Nikada nismo zabeležili veće neprijateljstvo i odbojnost prema Ukrajincima - kaže Lev Gudkov, sociolog iz Moskve. "To je postalo primetno čak i u svakodnevnom životu.“

On dodaje da sada u Rusiji ima predrasuda prema Ukrajincima kao mogućim bračnim partnerima, kolegama na poslu ili komšije..

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.01.2016. 13:38
Ma svi beze od Rusa kao od kuge !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online