Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 31.01.2016.
10:00
Vestionline A

Putin "preuređuje" Bliski istok?

Ako Moskva dobro iskoristi karte koje ima u rukama, moći će da učvrsti svoje pozicije u Iranu i na celom Bliskom istoku.

Reuters
Bez Rusije nema rešenja za Bliski istok

Ukidanje sankcija Iranu izazvalo je čitav talas spekulacija o predstojećem preuređenju bliskoistočnog prostora. Ne treba, međutim, precenjivati pomenuti događaj. Iranu nisu ukinute sve sankcije, nego samo one koje se tiču njegovog nuklearnog programa i koje za ovu zemlju zaista imaju prvostepeni ekonomski značaj.

Asad je učvrstio pozicije

Najviše koristi od ukidanja sankcija Teheranu (naravno, pored samog Irana i SAD-a) imala je sirijska vlast na čelu sa Bašarom al Asadom. Zvanični Damask je učvrstio pozicije zahvaljujući dogovoru o nuklearnom programu Irana i, naravno, zahvaljujući pokretanju operacije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Štaviše, time je sa dnevnog reda skinuta mogućnost poraza Sirije, posle čega je u sirijskom građanskom ratu došlo do konačnog preokreta. Pojedine vođe naoružanih pobunjenika postale su svesne neizbežne Asadove pobede i sada će aktivnije pregovarati sa Damaskom, čak i mimo Ženevskog formata.

Saudijska Arabija je glavni gubitnik

Saudijska Arabija na sve načine pokušava da sabotira pregovarački proces i da maksimalno odloži okončanje sirijskog građanskog rata. Može da se kaže da je Rijad imao najviše štete od sklapanja dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Saudijska Arabija je izgubila pouzdanje u američke garancije. Sve veći broj saudijskih funkcionera sagledava da je Vašington umoran od destruktivne politike Rijada. Najstrašnije je, međutim, što isto to shvatanje postaje sve očiglednije i u zemljama Persijskog zaliva koje su doživljavane kao vazali Saudijske Arabije.

One vide da Saudijci trpe poraz u hladnom ratu protiv Teherana, i to na svim frontovima (u Jemenu, Siriji i Iraku), a još ako ostanu i bez podrške SAD-a onda se može reći da je Saudijska Arabija osuđena na propast. Zbog toga pojedine zemlje u Zalivu već ispituju teren u vezi sa mogućnošću prelaska u pobednički tabor.

Katar sad hoće sa Putinom

Prvi se uplašio Katar. Sredinom januara je emir Tamim doputovao u Moskvu da porazgovara sa Vladimirom Putinom o ceni eventualne promene odnosa Dohe prema sirijskom mirovnom procesu. Ako Saudijska Arabija sada ne odnese neku značajnu spoljnopolitičku pobedu, na Katar se mogu ugledati i druge države.

Ako Moskva dobro iskoristi karte koje ima u rukama, onda će ukidanje sankcija Iranu doprineti produbljivanju rusko-iranskih političkih odnosa i ozbiljnom jačanju pozicija Kremlja na Bliskom istoku. Da bi se to ostvarilo potrebno je zauzeti neutralan stav u saudijsko-iranskom konfliktu i predlagati saradnju i jednima i drugima. Moskva treba da sarađuje sa Iranom u Siriji, i da istovremeno prodaje oružje saudijskim saveznicima radi uvećanja njihove vojnopolitičke moći.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.01.2016. 10:06
Велики поздрав Баћушки Путину , Велики поздрав нашој драгој браћи и сестрама Русима и Рускињама , Велики поздрав Патријарху Руском , Велики поздрав Руском Амбасадору у Србији , Живела Божја Србија и живела братска и Божја Русија .
Nedelja 31.01.2016. 14:06
Ако буду паметни као баба-Хитлер да клекну испред Кремља, можда и искамличу милост!!!
Nedelja 31.01.2016. 12:08
Сви ће они, један по један, на коленца па пред Кремљ!!! Тек сад видим колико је баба-Хитлер видовита....она је давно већ то урадила!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online