Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.01.2016.
08:30
B. Božin - Vesti A

Demohrišćani: Hiljadu proterivanja dnevno!

Posle izgreda u Kelnu, Nemačka je rešila da okrene drugi list u odnosu prema kriminalnim azilantima. Ministri unutrašnjih poslova i pravde, Tomas de Mezijer i Hajko Mas, kažu da je velika koalicija postigla saglasnost da se pooštri regulativa u zakonu o seksualnim deliktima, na osnovu koje će biti moguće brže proterivanje delikventnih azilanata.

Reuters
Migranti u Berlinu: Čekaju odluku nemačkih vlasti

Ubuduće će stranci prestupnici moći da se deportuju ukoliko su zbog teških i serijskih krivičnih dela (nanošenja telesnih povreda, seksualnih i imovinskih delikata) osuđeni na kaznu zatvora od godinu dana, nezavisno od toga da li je ona uslovna ili ne. Do sada je granica bila dve ili više godina zatvorske kazne.

Organizovano ili spontano?

Poslednjih dana se gomilaju izveštaji o sličnim događajima iz drugih nemačkih pokrajina, ali i iz cele Evrope - iz Švedske, Austrije i Švajcarske. Da li se radi o organizovanoj akciji ili je reč o spontanim seksualnim izgredima, za sada se još niko ne usuđuje da potvrdi.

I ne samo to: Demohrišćanska partija (CDU) je zahtevala da pokrajine moraju da deportuju daleko više odbijenih azilanata nego do sada, i to po mogućstvu - čak 1.000 dnevno! Trenutno je od 2.000 zahteva za azil dnevno - svaki drugi odbijen. Do kraja novembra je bilo 18.363, a u celoj 2014. svega 10.884 deportacija.

U Kelnu je bilans 500 prijava zbog seksualnog zlostavljanja i pljačke protiv napadača-izbeglica, očito su odigrali ključnu ulogu u tome da Nemačka konačno promeni kurs u svojoj tolerantnosti prema azilantima. Zbog neuspele izbegličke politike, za koju je po mnogima najzaslužnija kancelarka Angela Merkel, Nemačka je doživela podsmeh u svetu, ali i nerazumevanje među samim izbeglicama.

Crna statistika

Između januara i novembra prošle godine izbeglice su počinile 186.235 krivičnih dela (70.000 više nego 2014. godine), a u istom periodu je registrovan dolazak više od 800.000 azilanata. Najčešće se radilo o krađama, falsifikovanja voznih karata i nanošenju telesnih povreda, dok je broj seksualnih delikata iznosio manje od jedan odsto.

Neki od njih u toj popustljivosti vide razlog za nedostatak respekta prema nemačkoj državi. Za list "Štutgarter nahrihten" je jedan Sirijac rekao kako zakoni ovde nisu strogi i da bi u mnogim zemljama odakle dolaze, vlasti mnogo drastičnije postupale. "Ne razumem zašto vi Nemci takve prestupnike odmah ne proterate iz zemlje? Mislim da su vaši zakoni suviše blagi", bio je iskren ovaj azilant.

"Bild" je citirao poruku sa Fejsbuka jedne grupe sirijskih izbeglica, koji su tražili da se počinioci u Kelnu strpaju u zatvor ili odmah proteraju, jer to što su uradili je "varvarski".

Mnogi azilanti su i sami uplašeni (za svoj opstanak u Nemačkoj) posle događaja u Kelnu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online