Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.01.2016.
12:56
Srna A

Saudijci otvorili "vrata pakla", preti im odmazda

Saudijska Arabija pogubila je u subotu ujutru 47 ljudi osuđenih za terorizam, uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanim Arapskim prolećem. Njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemen, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

Reuters
Demonstracije zbog pogubljenja šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji

Nekim zatvorenicima su odsečene glave, a neki su streljani, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

Osim toga, oni navode i da su sva pogubljenja izvršena u zatvorima i da nisu bila javna.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Saudijsku Arabiju da podržava terorizam i ubija protivnike režima, prenosi Rojters. 

Suzavac za demonstrante

Reuters

U Bahreinu su zbog ubistva sveštenika izbile demontracije, a policija je upotrebila suzavac da rastera učesnike. Demonstranti su na protestu u ovoj ostrvskoj kraljevini, gde su na vlasti suniti, nosili slike Al Nimra a do sukoba sa policijom je došlo u šiitskom selu Abu Saiba zapadno od Manape, glavnog grad.

- Saudijska Arabija podržava teroriste i radikalne sunite, ubijajući i suzbijajući one koji kritikuju vlast u zemlji - rekao je portparol ministarstva Hosein Džaver Ansari, kako prenosi IRNA.

Oglasio se i jemenski pokret Huti, koji je saopštio da je reč o "svetom svešteniku", oštro kritikujući vlast u Saudijskoj Arabiji.

"Kraljevska porodica Al Sud je pogubila svetog ratnika, velikog sveštenika Nimr Bakr al Nimra posle lažnog suđenja koje je predstavljalo jasno kršenje ljudskih prava", navedeno je na zvaničnom sajtu Huta.

Osude iz Iraka

- Pogubljenje šeika Al Nimra služi interesima džihadista, koji se šire, zahvaljujući podstrekavanju frakcijskih sukoba - rekao je Humam Hamudi, istaknuti šiitski političar i član Islamskog vrhovnog veća Iraka.

Iračani su pozvali Vladu u Bagdadu da prekine veze sa Saudijskom Arabijom zbog pogubljenja Nimra, javila je televizija "Sumarija".

Kasim al Aradži, vođa Organizacije Badr, šiitske paravojne grupe u Iraku, rekao je da je reč o velikom zločinu koji je otvorio "vrata pakla". On je pozvao Bagdad da odmah prekine dilomatske veze sa Rijadom.

I libanski šiitski Hezbolah osudio je pogubljenje Nimra i ocenio da je reč o ubistvu.

- Pravi razlog pogubljenja Nimra je činjenica da se on borio za prava ugnjetavanih - navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Pretnje "izdajnicima"

Ajatolah Ahmad Katami, član iranskog Veća eksperata, blizak iranskoj vladajućoj strukturi, osudio je pogubljenje šiitskog sveštenika Nimr al Nimra i predvideo posledice čiji će rezultat biti rušenje saudijske vladajuće porodice.

Kako je prenela agencija Mehr, Katami je rekao da će ovo pogubljenje "izbrisati saudijsku vladajuću kuću iz istorije" kao i da će "islamski svet osuditi ovaj režim i ovu izdajničku porodicu".

I predstavnici iračke vladajuće većine smatraju da će pogubljenje istaknutog šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji intenzivirati sukob sunita i šiita i "zapaliti ceo region".

- Ova odluka koju je donela vladajuća porodica Saudijske Arabije zapaliće ceo region, provociraće frakcijske sukobe sunita i šiita - rekao je poslanik iz iračke vladajuće šiitske koalicije Mohamed al Sajhud televiziji "Sumarija".

Brat ubijenog sveštenika, Mohamed al Nimr rekao je da je porodica šokirana vestima o pogubljenju Nimra al Nimra, ali poziva na mir.

- Nadamo se da će svaka reakcija biti mirna, dosta je bilo krvoprolića - rekao je Mohamed al Nimr Rojtersu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online