Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.12.2015.
08:51
N. Jokić - Vesti A

Tribunal i za Monsanto

Američka kompanija Monsanto, najveći proizvođač genetski modifikovane hrane naći će se iduće godine pred međunarodnim sudom građana u Hagu. Osnivanje ovog suda objavili su međunarodno udruženje pravnika i nevladine organizacije okupljeni na marginama klimatske konferencije UN u Parizu.

Reuters
Mobilizacija nevladinih organizacija iz celog sveta protiv najvećeg proizvođača GMO

- Monsantu će se suditi za ekocid - zločine protiv čovekove okoline i ljudskog zdravlja, objasnio je novinarima Australijanac Endrju Lou, predsednik Međunarodne federacije za organsku poljoprivredu. Po rečima osnivača suda, proces Monsantu biće uzor za eventualne druge procese multinacionalnim kompanijama kojima je profit "cilj po svaku cenu" čime dovode u opasnost zdravlje ljudi, pa i celu planetu.

Pokrenuće lavinu tužbi

Iako ovaj sud nije priznat od strane institucija on će, preko procedure iznošenja optužnice, omogućiti prikupljanje krivičnih dokaza protiv Monsanta. Time će građani i udruženja dobiti priliku da zatim preko postojećih sudova, u svojim državama podnesu tužbe.

Suđenje bi trebalo da počne u oktobru iduće godine u Hagu, saopštila je Fondacija Tribunal Monsanto. Troškovi prikupljanja dokaza i suđenja procenjuju se na oko milion evra i biće prikupljeni u celini od dobrovoljnih priloga.

Bojni otrovi, pa genetika

Od početka 20. veka, pa sve do sedamdesetih, firma Monsanto proizvodila je bojne otrove, uključujući i "narandžasti gas" upotrebljavan u Vijetnamu, da bi se zatim okrenula poljoprivredi i proizvodnji genetski modifikovanih biljaka - pre svega soje i kukuruza.

Fondacija Tribunal Monsanto računa na masovnu podršku, pre svega evropskih građana angažovanih protiv zaključivanja bescarinske unije sa SAD poznate kao TTIP ili TAFTA.
Ključnu ulogu u organizovanju Tribunala imaće bivša poslanica Evropskog parlamenta i nekadašnja francuska ministarka ekologije Korin Lepaž, advokat po profesiji.

Saslušavaju obe strane

U ekipi je i Belgijanac Olivie d Šuter, bivši specijalni izvestilac UN za bezbednost hrane, inače univerzitetski profesor prava. Njihov zadatak je da okupe najbolje i najprestižnije pravnike, sudije i advokate iz celog sveta. Tribunal za Monsanto saslušaće stotinak podnosilaca tužbi iz Latinske Amerike i SAD, Evrope, Azije i Afrike, a pozvaće i Monsanto da iznese argumente u svoju odbranu.

Jedan od pokrovitelja Tribunala je i francuska novinarka Mari Monik Roben, autor čuvenog dokumentarca "Svet po Monsantu" kojim su razotkrivena falsifikovanja naučnih rezultata, lažne deklaracije i gangsterska praksa pritiska i nasilja ove firme. Ona smatra da je osnivanje Tribunala od ključne važnosti jer je još uvek malo ratara koji su upotrebljavali pesticide Monsanta i usudili se da sami podignu tužbu protiv ove firme. Najčešće su demoralisani zbog bolesti i pretnji.

Šteta

Na konferenciji UN o klimi u Parizu, koja je u toku, svi se zariču da žele da spasu planetu od zagađenja i zagrevanja. Uprkos tome, nijedna vlada nije pomenula štetu koju planeti i zdravlju nanosi tzv. industrijska poljoprivreda okrenuta masovnoj proizvodnji i pesticidima, odgovorna za bar 30 odsto ukupnog planetarnog zagađenja.

POVEZANE VESTI

Subota 12.12.2015. 09:20
Srbija cuti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online