Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 28.11.2015.
16:20
informer.rs, jutarnji.hr A

Evo zašto je Turska "pucala sebi u noge" obaranjem Su-24

Obaranjem Su-24 u Siriji, Turska je odsekla granu na kojoj sedi, piše Rojters u analizi događaja koji je potpuno poremetio odnose Ankare i Kremlja, a koji može imati i drastične posledice na svetsku geopolitiku.

Povezaniji nego što se misli: Najveće posledice Turska će imati u trgovini i energetici

Kako se navodi u analizi, rušenje ruskog aviona imaće višeslojne posledice po saradnju dve zemlje, a najveće posledice Turska će snositi u trgovini i energetici.

Turizam

- Posle nemačkih, ruski turisti su najbrojniji gosti odmarališta u Turskoj... Poziv ruskog državnog vrha upućen svojim građanima "da ne putuju u Tursku" verovatno će imati velikog odjeka, pa je jasno da će samo u Turizmu turska izgubiti milione dolara. Podsetimo, ruske turističke agencije takođe su najavile suspenziju turistički aranžmana u Turskoj.

Rusija razmatra mogućnost ograničenja ili potpune zabrane korišćenje ruskih luka za turske brodove, kao i zabranu korišćenja ruskog vazdušnog prostora za turski civilni avio-prevoz.

Ishrana

- Turska nije bila pogođena zabranom izvoza poljoprivrednih proizvoda na ogromno rusko tržište, što više neće biti slučaj... Turska može da zaboravi na odlične rezultate izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiji koji je u 2014. godini dostigao 6 milijardi dolara.

- Turska je, uz Egipat, najveći kupac ruskog žita. U prethodnoj godini Turska je kupila 4,1 miliona tona pšenice koja je završila u turskim supermarketima.

Carina

Rusi na granici vraćaju mnoge turske kamione ili ih detaljno satima pregledaju, a s carine je vraćena velika količina robe koja ne odgovara ruskim standardima i propisima

Reuters
Oboren avion - "pade" i saradnja

Gas i nafta

- Rusija je najveći snabdevač prirodnim gasom Turske. Ankara je godišnje od Rusije kupovala između 28 i 30 milijardi kubnih gasa, što je nešto na šta Erdgan posle obaranja ruskog aviona više neće moći da računa.

- Prema zvaničnim podacima Ambasade Rusije u Turskoj, Rusija je četvrti najveći snabdevač Turske naftom i naftnim derivatima.

Turski tok

- I sama najava otkazivanja projekta Turski tok, itekako bi trebalo da zabrine predsednika Erdogana i premijera Davutoglua jer će turski gubici biti nesagledivi!

Građevinarstvo

Ministar građevinarstva Rusije Mihail Menj rekao je da ne isključuje mogućnost da se turske građevinske firme povuku s ruskog tržišta.

Prema podacima ruske useljeničke službe, trenutno u Rusiji, s radnom dozvolom, boravi 87.680 turskih radnika, a više od jedne hiljade njih su građevinski radnici.

Jedna od najvećih turskih građevinskih kompanija u Rusiji, "Enka", može da zapadne u problem. Naime, samo u 2014. godini kompanija je ugovorila građevinskih poslova za više od 400 miliona dolara, a samo od izdavanja kancelarijskog prostora zarađuje godišnje oko 100 miliona dolara.

Turske kompanije trenutno u Rusiji grade najveći broj objekata, poput najviših nebodera u moskovskom poslovnom središtu "Moscow city" - toranj Istok i toranj Evolucija, kao i na infrastrukturi za potrebe Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. 

Osim toga, neki listovi navode da se može očekivati prekid platnog prometa između dveju zemalja. 

Kada se sve oduzme i sabere, Turska će posle obaranja Su-24 biti u višemilionskim gubicima, koje će teško imati odakle da nadoknadi.

POVEZANE VESTI

Subota 28.11.2015. 16:43
Позиција америчког подрепног инсекта има своју цену и обично је плаћа инсект....
Subota 28.11.2015. 21:27
Kad pocinju najavljeni pregovori Turske za ulazak u EU?? Pitam jer nesto bas i ne shvatam dobro. :D)) XD)))
Nedelja 29.11.2015. 04:08
Totalne gluposti , kao da su Azarbejdzan (gas) , Irak i Saudijska Arabija (nafta) sa druge strane planete Zemlje !? , EU (dovoljno za ishranu) , (turizam ???- pa gde ce Rusi na odmor :- EU viza ,sankcije ... Egipat ... Australija ??? ... odsada na odmor u Siriju , Iran ,Zimbabve ,Severnu Koreju ... budite sigurni u Srbiju nece) ... Rusi zaista umislili da ce se svetsko prvenstvo u fudbalu odrzati u Rusiji !? (gradjevinarstvo) ... Bas se nasla Rusija da se kurrci sa "tokovima" : - Juzni , Turski , Ukrajinski , Kineski "istorijski" (Kinezi ga stopirali) ... pa sad kome ce GUBICI biti nesagledivi ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online