Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.11.2015.
17:38
Vestionline, sputniknews com, mondo rs A

VIDEO: Ovo je Putinov Pentagon

Novi ruski Nacionalni komandni centar za odbranu, u kojem je nedavno održan vojni brifing o Siriji, zadivio je zapadne sile. To je više milijardi dolara vredan super moderni centar ruske vojske na tri sprata iz kog Putin koordinira vojnim akcijama.

Reuters
Ovako izgleda Putinova "ratna soba"

Zapadni novinari ne kriju oduševljenje veličanstvenim ruskim Nacionalnim komandnim centrom za odbranu, u kom je predsednik Vladimir Putin nedavno držao brifing o aktivnostima ruske avijacije u Siriji.

- Prava "zvezda šoua" je sama zgrada, dizajnirana da postane centralni nervni sistem ruske vojske - rekao je Endru Rot, novinar  "Vašington posta" u Moskvi.

Zgrada je dizajnirana da bude centar ruske vojske iz kog će se koordinisati vojne akcije širom sveta, uključujući i lansiranje balističkih raketa i strateško postavljanje nuklearnog naoružanja.

Nacionalni centar za odbranu bila je prva Putinova stanica nakon potvrde da je ruski avion koji je sa 224 osobe poleteo iz Šarm el Šeika srušila bomba koju su podmetnuli teroristi Islamske države.

Na ekranima poput onih u savremenim bioskopima odvijao se prenos uživo poletanja ruskih bombardera prema Siriji.

Putin je davao uputstva komandantima da stupe u kontakt s Francuzima i sarađuju sa saveznicima.

Novi vojni centar Rusije je ekvivalent američkom Pentagonu

Smešten je na levoj obali reke Moskva, tek nekoliko kilometara udaljen od Crvenog trga. Ispod centra nalazi se mreža podzemnih tunela.

Izgrađen je 2014. godine i deo je masovne, deceniju duge modernizacije ruske vojske koja je do sada već koštala stotine milijardi dolara.

U slučaju rata, bilo bi to glavno vojno i komunikaciono seedište u koje bi se sklonio i predsednik države, kao i premijer.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je centar korak prema "uspostavljanju jednog informacionog prostora za rešavanje zadataka u interesu odbrane Rusije".

Odavde Rusi ratuju protiv ID

Ruske vlasti saopštile su ranije danas da je u specijalnoj operaciji policijskih snaga na severu Kavkaza ubijeno 11 boraca povezanih sa Islamskom državom.

Danas je objavljeno i da je Rusija izvela najžešće vazdušne udare na Islamsku državu u istočnoj Siriji otkako je rat počeo, pri čemu su ruski avioni imali više od 70 napada u kojima je poginulo najmanje 36 ljudi.

Reuters

Kao u filmu Džejmsa Bonda

Centar ima heliodrom, gde može da se spusti ruski Mi-8 transportni helikopter, navodi "Vašington post". Takođe, list tvrdi da je sama zgrada deo ruske vojne modernizacije i da može postati glavni komunikacioni centar zemlje u slučaju rata.

"Vašington post" se posebno osvrnuo na sam brifing, gde je, navodi list, "vojni personal sedeo u redovima koji su u boji, a uz svako sedište bila je flaša vode na kojoj piše - ruska vojska".

Tvrdnje ovog lista podržali su i novinari Al Džazire, koji su brifing u novom ruskom Komandnom centru za odbranu uporedili sa filmom o Džejmsu Bondu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.11.2015. 17:50
Ovo je da se smrzneš . Kakva sila takav i komandni centar . Jednostavno nema boljih od Rusije danas .
Nedelja 22.11.2015. 20:41
Zivela Rusija, odraz pravedne demokratije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online