Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.11.2015.
20:10
Srna A

"Da udružimo snage, uništili bismo Islamsku državu za dva meseca"

Član komiteta Državne dume za međunarodne poslove Adalbi Šhagošev rekao je da je Islamsku državu moguće pobediti za dva-tri meseca, ali da Rusiju u tome sprečava politika dvojnih standarda koju vodi Vašington. Šhagošev je u ime Državne dume pozvao SAD da se oslobode dvojnih standarda u borbi sa međunarodnim terorizmom, jer je to jedini način koji može "spasiti svet od terorističkih pretnji".

Reuters
Najpre uništiti uporišta džihadista u Siriji

On je naglasio da Rusija insistira na borbi protiv ekstremizma i terorizma, i to tako što će se ujediniti sa svetskim liderima i njihovim armijama - SAD, EU i NATO, ističući da bi, zajedničkim snagama, Islamska država mogla da se pobedi za dva-tri meseca.

- Danas je najvažnije da se shvati da će svaka zemlja, ako se mi ne ujedinimo, osećati strah pred teroristima. Postoji opasnost od organizovanih napada militanata, i to ne u kafićima i restoranima, već na cele stambene četvrti. Zato je neophodna koordinacija u vojnoj ofanzivi na pozicije terorista u Siriji, ali i borba sa mrežama radikala u celom svetu. Za to nam je, između ostalog, potreban i zajednički spisak terorističkih organizacija - dodao je Šhagošev.

Rusko iskustvo

On je naglasio da Rusija ima ogromno iskustvo u borbi sa terorizmom na Severnom Kavkazu, pa samim tim je neće zastrašiti terorističke pretnje o "okeanima krvi".

- Takozvana Islamska država Rusiju je proglasila neprijateljom još pre godinu dana. Naša zemlja je spremna da se nosi sa takvim pretnjama i da se odupre njihovim napadima, a u tome će nam pomoći i iskustvo koje je Rusija stekla u borbi sa međunarodnim terorizmom, posebno na Severnom Kavkazu, koji nema pandan u svetu - rekao je ruski deputat na konferenciji za novinare u Moskvi o temi "Napadi u Parizu: Kakav će biti odgovor Rusije".

Šhagošev je ocenio da niko danas "nije zaštićen od čoveka sa eksplozivom".

- Poslije Pariza su i drugi i treći napadi, verovatno, već isplanirani. Izvodeći određene terorističke napade u jednoj zemlji, teroristi mogu da skrenu pažnju na drugu stranu, a da već izvršavaju napad u drugoj zemlji, i planiraju novi u trećoj državi. To je zakon međunarodnog terorizma. Sada obaveštajne službe moraju da rade veoma ozbiljno - istakao je Šhagošev.

Upozorenje Evropi

On je rekao da je i ranije upozoravao da će teroristi, zajedno sa migracionim talasom krenuti ka Evropi, ali da Evropa uprkos svemu nije bila spremna za to.

Šhagošev je za "Sputnjik" ocenio da je "bezbednosna situacija i na Balkanu prilično teška" i da se mora biti veoma oprezan.

- I sada, umesto da čekamo, treba da se uključimo u zajedničku borbu protiv terorizma, a to podrazumeva razmenu obavještajnih podataka. Ne želimo da teroristi dođu na naš prag! Zato smo mi započeli vazdušnu operaciju u Siriji - rekao je on.

Reuters

Sirija glavni problem

Prema njegovim rečima, Rusija je već žestoko, u okviru međunarodnog prava, odgovorila na terorizam svojom vojnom operacijom u Siriji.

- Tamo se nalazi epicentar. Mi udaramo u taj epicentar, jer je to jezgro Islamske države. Mi smo spremni da pomognemo svim zemljama, jer raspolažemo mnoštvom obaveštajnih podataka. Pokazali smo volju i celi svet danas vidi da se mi borimo protiv međunarodnog terorizma. Mi imamo iskustvo, znamo sve forme i metode koje koristi međunarodni terorizam, a znamo i načine kako se protiv njih bori. Mi ne želimo terorizam da dopustimo ni na Bliskom istoku, jer je to pretnja celom svetu - rekao je Šhagošev. Prema njegovim rečima, ako se uništi centralni štab Islamske države u Siriji, to će u velikoj meri olakšati kontrolu nad mrežama radikalnih grupa, koje deluju u celom svetu.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.11.2015. 20:18
aMerici nije cilj unišštenje ID već unišštenje Rusije.To je cilj faššističke aMerike.
Utorak 17.11.2015. 20:25
Овај Шхагошев неки много глуп човек.....па ко пуца у своје дете??!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online