Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 29.10.2015.
07:49
I. K. - Vesti A

Ruske bombe pred vratima Izraela

Sirijska nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, koja medijski zastupa takozvanu umerenu opoziciju saopštila je da su ruski avioni izveli udare po položajima i objektima Islamske države i Al Nusre na Golanskoj visoravni, nedaleko od pozicija izraelske vojske.

Reuters
Oganj na granici: Izraelska jedinica na Golanu

Navedeno je da se napad dogodio u rejonu Kunejtre, nedaleko od granice sa Izraelom. Naime, Izrael je Golansku visoravan okupirao 1967. godine posle Šestodnevnog rata sa Sirijom i Egiptom.

Kneset je 1980. godine objavio aneksiju te teritorije, što je Savet bezbednosti odbacio nekoliko meseci kasnije rezolucijom 497.

Siriji je ostao samo uski pojas Golanske visoravni gde su se ugnezdili teroristi, a Armija trpi izraelske artiljerijske napade kada im se približi.

Iranska agencija Fars precizirala je da je bombardovanje izvedeno nedaleko od sela Dejr al Adas uz primedbu da ta "operacija služi kao upozorenje Izraelcima koji smatraju da su postigli sporazum s Moskvom o dejstvima u vazdušnom prostoru Južne Sirije.

To je prva reakcija iz Teherana na nedavni dogovor o uspostavljanju zajedničke komande Rusije i Izraela koja treba da spreči slučajni sukob. Izrael se tim obavezao da će reagovati samo ako bude napadnuta teritorija pod njegovom faktičkom kontrolom.

Vazdušni napadi na teroriste nastavljeni su uprkos lošim vremenskim prilikama poslednjih dana. Ruske pilote u nekim oblastima ometa peščana oluja, a sirijske sa starim avionima niska oblačnost.

Teroristi su to iskoristili da napadnu koridor kojim se snabdeva tromilionski grad Alepo. Primećeno je da koriste protivtenkovske rakete koje su sa zapada dostavljene takozvanoj umerenoj opoziciji.

Od ranog jutra krupne jedinice terorista pojačane tenkovima napadale su položaje sirijske armije na liniji Tel Aran - As Safira, jugoistočno od Alepa. Uspeli su da probiju prvu liniju odbrane i zahvate nekoliko ulica u Aziziji, naselju As Safire. Borba je vođena pet sati, kada su se poboljšali vremenski uslovi, pa su avioni uništili vatrene tačke terorista i naterali ih na povlačenje.

Kasapnica na koridoru

Oko 80 kilometara južno od As Safire teroristi su uspeli da izađu na koridor u pustinji između mesta Itrija i Hanašer. Tamo su zauzeli golo brdo kraj puta i izloženi su masovnom bombardovanju bez velike šanse da prežive. Daleko veći problem predstavljaju mine ručne izrade koje su posejali na tom delu puta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.10.2015. 10:07
Interesantno je da sve te zapadne demokratije , koje se smatraju kao simbol pravde i slobode, ruše jednu državu gde su svi živeli u miru i poštovanju : hrišćani su bili veoma pošteni od strane muslimanske zajednice i obrnuto. Standard je bio prosečan ali dovoljan za normalan život. I Washington, London Pariz ruše tu državu uz pomoć Saudijske krvave diktature koja finansira mudžahedine i islamiste u svetu, , uz pomoć Turske u kojoj su prava kurdske manjine nepostojeća ( zlostavljanje , pogubljenja , nasilnost ...) i uz Izrael koja je jedina racialistička - aparteijdska država na svetu i koja ubija , deportuje , ruši jedan narod palestinski bez ikakvih posledica , kritika i sankcija ! To je ta realnost ! Iako je Assad diktator, rekao bi ka što kažu englezi "umeren" diktator , zapadna koalicija uništava "laičnu " ( sekularnu) državu radi svojih interesa !!!
Četvrtak 29.10.2015. 09:48
Koja podmukla igra zapada i njihovih saveznika u regijonu : Već 2 godine navodno washington bombarduje pozicije islamske država a ona se samo širila bez problema. Takođe Francuska je bombarduje ali bez snimaka, bilansa, rezultata...Turska joj šalje naoružanje da bi ratovala protiv kurda, Saudijska Arabija i Izrael pomažu "Al Nostru Front" , to jest Al Kaidi protiv sirijske zvanične vojske . "Sirijska umerena opozicija " ??? Šta to znači ? Ko su vođe te opozicije? Koji su njihovi motivi i koja je njihova politička morala ? Ko ih finansira ? Od koga su dobili legitimitet ? Šta znači "umerena opozicija" ( teroristi i umereni teroristi su ipak teroristi ) . Ipak sami govore da su džihadisti i desna ruka Al kAIDE u regijonu i zašto zapadne medije na pokazuju zgraženje ili nisu šokirani prema takvoj " alijansi "?
Četvrtak 29.10.2015. 09:55
Toj "umerenoj " opoziciji je sedište u Londonu . To dovojno govori. Svi imaju interes da razbiju Siriju : Washington i zapadne multinacionalne kompanije zbog nafte i gasa , i da približe NATO na jug Rusije, Turska preko cele te priče da politički i vojno uništi kurde, Saudijska Arabija da širi svoj wehabizam, Emirati i Dubaj da grade gasovod prema Evropi što im je do sada zabranjivao Bachar Al Assad, Izrael da stvori svoj biblijski plan : širenje jevrejske države od Nil do Eufrata ( obuhvata jug Sirije i zapad Iraka). Svi su protiv Sirije jer je Damask neposlušan .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online