Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.10.2015.
05:41
Lj. Ivanović - Vesti A

SAD menja taktiku u Siriji: Sledi kopnena invazija

Sjedinjene Države su najavile zaokret u borbi protiv Islamske države, a nova strategija uključuje slanje kopnenih trupa u Irak i Siriju, javlja BBC. Ministar odbrane Ešton Karter najavio je i povećan broj vazdušnih napada protiv "visoko vrednovanih meta".

Reuters
Amerikanci pojačavaju udare u Siriji

Posmatrači upućeni u američku politiku prema Siriji tvrde da ovakve najave reflektuju nedostatak napretka u dosadašnjim napadima na militante. Zanimljivo, odvojeno od ovih najava, da su SAD po prvi put rekle da je i Iran pozvan na međunarodne razgovore o stanju u Siriji.

- Nećemo se suzdržavati od podrške našim partnerima u napadima na Islamsku državu, ali nećemo se suzdržavati ni da sprovodimo takve misije sami, bilo da se radi o vazdušnim napadima ili direktnim akcijama na tlu. Očekujemo intenziviranje naše vazdušne kampanje - najavio je Karter i intenzivnije zračne napade.

SAD su sa vazdušnim napadima protiv Islamske države počele lane, a predsednik Barak Obama je rekao kako je cilj potpuno uništenje Islamske države. Rusija je sa napadima krenula krajem septembra, a oni su za cilj postavili pomoć predsedniku Bašaru al Asadu u borbi protiv ekstremista. Vašington je više puta kritikovao rusku kampanju optuživši ih da su napadi usmereni ne protiv Islamske države, nego protiv prozapadno orijentisane opozicije.

Sada, prema Karterovim najavama, napadi će se koncentrisati uglavnom na područje grada Rke, kojeg su militanti proglasili glavnim gradom samoproglašene države. Ministar odbrane Karter nije želeo ništa više da otkrije o najavljenim kopnenim akcijama Sjedinjenih Država.
Da Iran može biti saveznik SAD u Siriji tvrdi i Stejt department.

- S obzirom na to da očekujemo multilateralni sastav, očekujemo da i Iran bude pozvan i da učestvuje u pregovorima - rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji se u prošlih nekoliko nedelja više puta u evropskim glavnim gradovima sastao s izaslanicima iz bliskoistočnih zemalja te evropskim i ruskim predstavnicima u potrazi za političkim rešenjem sirijske krize, u petak ima novu rundu pregovora.

Saveznici u krvavom ratu

Iran je ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada u četvorogodišnjem građanskom ratu u kojem je dosad ubijeno oko 250.000 ljudi, a više od polovine predratne populacije pobeglo je pred sukobima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online