Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.10.2015.
08:28
Index.hr A

Mađari zatvorili granicu s Hrvatskom, spremni vojska i vodeni topovi

Mađarska je od ponoći s petka na subotu zatvorila "zelenu" granicu sa Hrvatskom kako bi zaustavila izbeglički talas i pooštrila režim na službenim graničnim prelazima, kao što je prethodno i najavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, preneli su hrvatski mediji.

Reuters
Neće ih Evropa: Izbeglice sa istoka planete

Kako javljaju mađarski mediji, moguće je da na granici dođe

do tenzija. Granice će čuvati vojnici, ali i vodeni topovi, prenosi Index.hr.

Sijarto je kazao da čelnici EU nisu uspeli da se dogovore o zajedničkim snagama koje bi zaštitile grčke granice.

Jasno je da Mađarska mora zaštititi spoljne granice šengenske zone, dodao je on.

"Stoga je Veće za nacionalnu bezbednost odlučilo da će od ponoći Mađarska u potpunosti implementirati šengenska pravila na granici s Hrvatskom", rekao je novinarima Sijjarto u petak posle sastanka veća.

"Drugim rečima, zatvorićemo 'zelenu granicu' od ponoći. Službeni granični prelazi nastaviće da funkcionišu, ali uz strože kontrole", dodao je on, navodi Index.hr.

Novi napadi na izbeglice u Austriji

Reuters
Malo im njihove muke, nego ih i tuku

Porast broja izbeglica u Austriji doveo je i do češćih napada na njih, što potvrđuje prema navodima policije, i nedavni napad suzavcem na jednog Avganistanca i fizički obračun sa Iračaninom u pokrajini Donja Austrija.

Na železničkoj stanici u mestu Klam-Šotvin, na teritoriji Opštine Nojkirhen u pokrajini Donja Austrija, suzavcem su napadnuti podnosilac molbe za dobijanje azila iz Avganistana i njegov staratelj. Nepoznato lice, kako je saopštila policija, upotrebila je suzavac protiv Avganistanca.

Portparol tužilaštva u Vinernojštatu Erih Habicl ukazao je da je nepoznati napadač izašao iz voza, prišao grupi i jednom od muškaraca isprskao suzavac u lice. Kada je staratelj pokušao da obuzda napadača, takođe je isprskan suzavcem.

Nepoznati napadač pobegao je sa mesta napada, a policija trenutno istražuje čitav slučaj, naveo je Habicl.

Takođe se ovih dana i u Salcburgu dogodio napad na podnosilaca molbe za dobijanje azila iz Iraka.

Grupa od petoro prosjaka napala je na železničkoj stanici Iračanina zadavši mu brojne povrede u predelu lica - frakturu vilice, saopštila je policija. Radi se o prosjacima iz Rumunije koji su pili pivo na železničkoj stanici kada im je prišao Iračanin i zamolio da mu daju pivo.

Jedan od Rumuna najpre je pivom isprskao izbeglicu i potom pokušao da ga udari nogom.

Iračanin je uspeo da se odbrani od prvog napada i pobegde, ali su ga petorica napadača brzo stigla i isprebijala. Napad su videli jedan policajac i vojnik i uspeli da uhapse napadače.

POVEZANE VESTI

Subota 17.10.2015. 11:16
Ako Austrija i Njemačka zatvore granicu sa Slovenijom, mi zatvaramo sa Srbijom. Što u tom slučaju Srbija planira?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online