Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.10.2015.
08:22
N. Jokić - Vesti A

Turska postaje spasilac Evrope?

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk su u Evropskom parlamentu u Strazburu upozorili poslanike da spoljne granice EU moraju pod hitno da dospeju pod kontrolu Unije i da je u tom poduhvatu ključna uloga Turske.

Reuters
Brisel: Belgijski kraljevski par i Erdoganovi

- Evropska unija i Turska moraju da rade ruku pod ruku i da razviju zajedničku politiku zaštite tih nesrećnih ljudi koji dolaze kod nas - rekao je Junker.

On je dodao da je ovonedeljna poseta islamsko-konzervativnog premijera Redžepa Erdogana Briselu dala rezultate i da će oni biti objavljeni u obliku memoranduma o sporazumevanju između EU i Turske.

Kako se pretpostavlja, memorandum će sadržati odrednice o ukidanju viznog režima za državljane Turske, zatim odrednicu o finansijskoj pomoći Turskoj za zbrinjavanje izbeglica, kao i nagoveštaj mogućnosti ponovnog otvaranja pregovora o prijemu Turske u EU.

Ovi pregovori su praktično zastali još 2005. godine kada je Turska, istog dana kada i Hrvatska dobila status kandidata za članstvo u EU.

U vrlo otvorenoj raspravi, neki poslanici EP su na toj sednici podsetili na doskorašnje kritike upućivane islamsko-konzervativnoj vladi Redžepa Erdogana: na kršenja ljudskih prava, represije protiv Kurda i zatvaranja očiju pred masovnim prolaskom dobrovoljaca preko njene teritorije ka tzv. Islamskoj državi.

- Možete da držite lekcije Turskoj, ali ta zemlja je sada za nas ključni i najbolji partner u okruženju - rekao je predsednik EU Donald Tusk, dodavši da je oko tri miliona izbeglica iz Alepa u Siriji na putu za Evropu i ocenivši da bi "sukob u Siriji mogao da preraste u treći svetski rat".
Tusk je poručio da dilema u odnosu na Tursku mora sada da se razreši i konstatovao da je Turska još i ponajbolji partner EU u odnosu na druge zemlje iz okruženja koje su potencijalni partneri u izbegličkoj krizi.

Turskom premijeru Erdoganu aktuelna kriza ide naruku jer se 1. novembra u njegovoj zemlji održavaju parlamentarni izbori. Erdogan očekuje da će dobiti poene zbog toga što se nametnuo kao partner EU, koja ga je do sada kritikovala i otvoreno podržavala opoziciju tokom neuspelog "turskog proleća" prošle godine, da bi sada bila primorana da ga dočeka sa crvenim tepihom i još kao spasioca.

Turska je, naime, od početka rata u Siriji primila dva miliona izbeglica i tvrdi da je za njihovo zbrinjavanje potrošila sedam milijardi evra, a da se EU pri tom gotovo uopšte nije zanimala šta se dešava, ni kakve posledice iz toga mogu da proiziđu.

Sada kada je u Turskoj brana otvorena i talas izbeglica krenuo na Zapad, države EU su u panici i ne nalaze odgovor na krizu koja preti da ih destabilizuje u političkom i ekonomskom smislu. Plan EU za rešavanje izbegličke krize nema jedinstvenu podršku, ali se svi slažu da izbeglice treba blokirati u Turskoj kako uopšte ne bi prešle Sredozemlje i tako ušle u EU. Uloga Ankare za blokiranje Mediterana zato će biti odlučujuća.

U Strazburu 12.000 Turaka klicalo "Alah je veliki"

Predsednik Erdogan okupio je u nedelju u sali Zenit u Strazburu oko 12.000 Turaka iz dijaspore, a u svom zapaljivom govoru nije nijednom pomenuo Islamsku državu, već isključivo Kurde koji žele da se otcepe. Svedoci kažu da se sala orila od verskih pokliča: "Alah je veliki."

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.10.2015. 21:06
Ovaj Junker je opet trešten pijjan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online