Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.09.2015.
07:39
Lj. Ivanović - Vesti A

Napadnuta ruska baza u Siriji

Jedna od uticajnih pobunjeničkih grupa u Siriji tvrdi da je ispalila nekoliko raketa na aerodrom Basel, koji navodno koriste ruski vojnici. U video snimku postavljenom u petak na internetu, pripadnici Armije islama uputili su upozorenje Rusima da neće uživati u miru u Siriji.

Reuters
Satelitski snimci: Ruski transporteri u Damasku

Borci su zatim snimljeni kako postavljaju i lansiraju više raketa iz planinskog područja u pravcu aerodroma, preneo je AP. Početkom sedmice, novi satelitski snimci pokazali su dolazak ruskih tenkova, oklopnih vozila i druge vojne opreme u vazduhoplovnu bazu u sirijskoj provinciji Latakija, što ide u prilog izveštajima američkih, izraelskih i drugih zvaničnika o gomilanju ruske vojske u Siriji.

Na snimcima se vidi i nova konstrukcija, uključujući pistu koja se gradi u bazi unutar međunarodnog aerodroma Basel Asad. Rusija kaže da je njeno vojno angažovanje u Siriji u vezi sa borbom protiv ekstremističke grupe Islamska država, navela je američka agencija.

Sjedinjene Američke Države su uznemirene premeštanjem ruskih taktičkih aviona u Siriju, rekao je američki državni sekretar Džon Keri. On je priznao da ti avioni mogu predstavljati pretnju po vojne snage SAD i njenih saveznika.

Američki zvaničnici kažu da je Rusija premestila mali broj borbenih aviona u Siriju, samo nekoliko sati pošto je ministar odbrane SAD Eš Karter razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom - što su prvi vojno-vojni kontakti dve zemlje posle dužeg vremena.

- Jasno je da prisustvo aviona sa kapacitetima za borbu u vazduhu... i projektila zemlja-vazduh stvara ozbiljna pitanja - rekao je Keri, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom.

Rusi su u Siriji postavili najmanje jedan takav sistem sa projektilima, rekao je američki zvaničnik koji je zahtevao anonimnost. Moskva kaže da je njeno pojačano vojno prisutvo u Siriji usmereno na borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država. Dok Islamska država nema avijaciju, ruski avion koji je poslat u Siriju može da tuče kopnene mete i pruža podršku kopnenim snagama izbliza, rekao je jedan američki obaveštajni zvaničnik, koji je takođe zahtevao anonimnost.

Prema njegovim rečima, ovo je prvo značajnije raspoređivanje ruskih vojnih snaga izvan teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza još od rata u Avganistanu.

Asad možda još potraje

Keri je rekao da vojno-vojni kontakti sa Rusima imaju za cilj da ne bude incidenata između ruskih i američkih snaga. Razgovori deluju kao prećutno prihvatanje jačanja ruskog vojnog prisustva u Siriji nakon nekoliko sedmica u kojima je Vašington upozoravao Moskvu da to ne radi. Čini se da je još jedan ustupak - Kerijeva eksplicitna izjava da bi SAD mogle da prihvate razrešenje sirijskog građanskog rata u kojem bi predsednik Bašar el Asad još neko vreme ostao na vlasti, pre no što bi otišao - što Amerikanci već dugo priželjkuju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.09.2015. 11:46
Toliko o zajednočkoj borbi aMerike i Rusije protiv Islamske Države.Iako su napali bazu to je američko delo da se Rusija uvuče u rat i okrivi za napad na Siriju,suprotno medjunarodnom pravu-e evo ga medjunarodno pravo oživljava.Onda tajne sahrane ruskih poginulih vojnika pa žene u crnom (ožalošćene majke bez dece)pa već priču znamo.Rusija ne treba sad da gadja te tamo ID već da sravni aMeriku sa zemljom da je više nema-ima da je nema.
Ponedeljak 21.09.2015. 14:01
Zasto ti neimenovani i anonimni" dobro" obavjesteni izvori. Svaki put kad ameicka propaganda lansira lazi pojavljuju se ti izvori. Koga se oni boje kad hoce da budu anonimni. Rusa? Svoih lazi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online