Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.09.2015.
23:19
S. M. Tomić - Vesti A

Krađa devojčica

Nekadašnja žena za utehu Kim Bok-Dong naslikala je sliku pod nazivom "Dan kad je ukradena 14-godišnja devojčica". To je bio jedan dan 1940. godine kad su je oteli japanski vojnici za vreme Drugog svetskog rata i odveli u vojni bordel za japanske vojnike i oficire, koji su služili za podizanje borbene gotovosti.

Reuters
Ona je preživela japanski vojni bordel: Kim Bok-Dong

Ovde su završile brojne Korejke, Kineskinje, Malajke, Filipinke... Kim Bok-Dong je radnim danima bila prisiljena na seksualne odnose sa 15 japanskih vojnika dnevno, a vikendom ih je bilo više od 50.

Bila je u vojnim bordelima od Kine, Hongkonga i Sumatre do Jave i Singapura, sve dok se Japan nije predao u Drugom svetskom ratu. Procenjuje se da je kroz ove prisilne bordele prošlo 200.000 devojčica i devojaka.

Tek 1991. godine je prva "žena za utehu" ispričala svoju priču. To je ohrabrilo više od 250 žena koje su doživele istu sudbinu. One su od japanske vlade zatražile izvinjenje i odštetu. Od tada se pred japanskom ambasadom u Seulu svake srede sastaju žrtve, članovi njihovih porodica i aktivisti za ljudska prava.

Reuters
Žal za nerođenim detetom: Hao Juelijan

Oni nose transparente i uzvikuju parole, ali zasad nisu dobili skoro ništa. Japanska vlada je 1993. naručila studiju u kojoj se priznaje postojanje žena za utehu i sramotna uloga japanske vojske. Usledila su samo pojedinačna izvinjenja, ali ne i priznavanje cele krivice i isplata odštete.

Samo nekoliko stotina žena je obeštećeno iz jednog privatnog fonda u koji je novac uplatila vlada. Sve neće dobiti odštetu budući da je 2007. japanski Vrhovni sud doneo odluku da na to nemaju pravo. I danas se događa da nacionalistički političari u Japanu opovrgavaju postojanje žena za utehu.

Slike beba

Hao Juelijan svuda po kući ima slike beba. Ova Kineskinja nikad nije prebolela što zbog sifilisa, koji je dobila u vojnom bordelu, nije mogla da rađa decu. Japanski vojnici su je oteli kad je imala 17 godina i prisilili na prostituciju.


Brat i sramota

Li Ok-Seon je rođena u Južnoj Koreji, a Japanci su je oteli kad je imala 14 godina. Kad je rat završen od sramote se nije vratila u rodni grad, nego je ostala da živi u Kini. Udala se za udovca i gajila njegovu decu, jer su joj zbog sifilisa lekari izvadili matericu. U Koreju se vratila posle skoro 60 godina. Roditelji joj nisu više bili živi, ali je našla mlađeg brata. Ubrzo se i on distancirao od nje. Od sramote.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online