Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.09.2015.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Hrvati izbeglice prosleđuju komšijama

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je da Srbija ne sme da izvuče deblji kraj zato što se nalazi između dva suprotstavljena kraka EU.

Reuters
Bačen i suzavac: Slovanački policajac sprovodi migranta s detetom

- Zatvaranje granica i žice ne doprinose poboljšanju odnosa u regionu - rekao je Dačić povodom eskalacije migrantske krize.

Dok srpske vlasti na svojim južnim granicama mesecima puštaju nesmetani prolaz migrantima, Hrvatska je posle samo dva dana od pristizanja bliskoistočnih izbeglica na njenu teritoriju, zatvorila sedam od osam graničnih prelaza sa Srbijom.

Istovremeno, mađarske vlasti su, posle izgradnje žičane ograde na granici sa Srbijom, u noći između petka i subote, podigle žicu i duž 41 kilometara granične linije sa Hrvatskom! Ostatak od 330 kilometara granice između ove dve zemlje čini reka Drava, teška za prelaz.

- Učinili smo to sa željom da zaustavimo priliv migranata u Zapadnu i Severnu Evropu - objasnio je Atila Kovač, portparol mađarskog Ministarstva odbrane.

Mađarska najavljuje podizanje ograde i na delu granice s Rumunijom.

Odnosi između dve susedne članice EU, Hrvatske i Mađarske iz časa u čas se pogoršavaju, pogotovu kada je od petka postalo jasno da se Plan B hrvatske vlade sastoji u tome da migrante više ne registruju na svojoj teritoriji, već da ih prosleđuju Mađarskoj i Sloveniji.

Tako je u petak uveče došlo do međunarodnog incidenta kada su na graničnom prelazu u Baranji mađarski policajci zaustavili voz sa izbeglicama koji su bili u pratnji 40 naoružanih hrvatskih policajaca. Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je rekao da su policajci prešli državnu granicu bez dozvole Budimpešte zbog čega su razoružani, a mašinovođa je priveden.

Hrvatski ministar policije Ranko Ostojić, međutim, tvrdio je da su policijaci samo zapisani i pušteni, ali da su zadržana dvojica mašinovođa. Ostojić je rekao i da su policajci bili s izbeglicama u dogovoru s Mađarima kako bi do dolaska na stanicu čuvali red i mir u vozu, te da je Budimpešta prekršila dogovor. Ubrzo ga je demantovao njegov šef, premijer Zoran Milanović.

Na novinarsko pitanje da li je postojao dogovor o prevozu izbeglica u Mađarsku i njihovom daljem transportu prema Austriji, Milanović je juče priznao da nije.

Ništa bolji odnosi nisu ni između Hrvatske i Slovenije. Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec pozvao je juče na razgovor ambasadorku Hrvatske u Sloveniji Vesnu Terzić kako bi joj saopštio da njena zemlja nije postupila u skladu sa propisima EU, jer umesto da registruje i zbrine izbeglice, ona ih prosleđuje dalje u Mađarsku i Sloveniju.

Teško izaći iz Srbije

Sa srpske strane granice ka Hrvatskoj, na graničnom prelazu Batrovci, juče je čekalo više od 230 kamiona, dok se putnički saobraćaj odvijao uobičajeno uz manja zadržavanj. Svi ostali granični prelazi sa Hrvatskom su zatvoreni sa hrvatske strane.
Granični prelazi s Mađarskom su takođe zatvoreni odlukom Budimpešte, jedino je za saobraćaj otvoren prelaz Kelebija, a od skoro i Bački vinogradi gde se prelaz odvija u periodu od 7 do 19 časova.

Ni Slovenija se nije pokazala u prihvatu izbeglica s obzirom da je već posle prvih konvoja iz Zagreba upotrebila suzavce protiv nesrećnih ljudi. Incident se desio u petak uveče pri pokušaju prelaska granice na ničijoj zemlji kod hrvatskog mesta Harmica. U koškanju koje se desilo na prelazu Slovenci su uhapsili snimatelja agencije AP.

Migranti će proći, susedi ostaju

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da se hrvatski premijer Zoran Milanović "jadno" poneo u reagovanju na izbegličku krizu i da bi umesto napada na mađarsku politiku prema migrantima trebao više da se bavi odsustvom politike Zagreba s obzirom da se hrvatski sistem raspao posle jednog dana od prihvata izbeglica.
Sijarto je u petak na svoj zahtev boravio u Beogradu gde je o aktuelnoj krizi razgovarao sa Ivicom Dačićem i Nebojšom Stefanovićem. Ministar Stefanović je tom prilikom poručio da će "migranti doći i proći ali da susedi ostaju", a obe strane su saglasne da odnosi Beograda i Budimpešte i Mađarske nisu narušeni zbog migrantske krize.
Sijarto je izrazio žaljenje zbog incidenta kada su mađarski policijaci pretukli novinarsku ekipu RTS-a.

U nedostatku jedinstvene politike EU prema migrantskoj krizi, u regionu niko više ne pominje Šengenski sporazum, već se rukovodi politikom "brigo moja pređi na suseda". Zaoštravanje odnosa između Budimpešte i Beča mogla bi da bude sledeća faza s obzirom da su mađarske vlasti izbeglice iz Hrvatske samo liferovale na granicu sa Austrijom.

Dačić: Bez dogovora o trajnom smeštaju

Ivica Dačić kaže da je do sada kroz Srbiju prošlo 150.000 izbeglica, a da je svega 600 njih zatražilo azil. On je naglasio da Srbija sa zvaničnicima EU nikada nije razgovarala o tome da se prave prihvatni centri za dugotrajni smeštaj u Srbiji. Dodao je da EU izdvaja određena finansijska sredstva i pruža tehničku pomoć Srbiji, ali da bi najveća pomoć Srbiji bilo donošenje određenog zajedničkog plana.

"Orao pao"

Upitan da prokomentariše najavu srpskog ministra Vulina da će Srbija i preko suda zatražiti zaštitu svojih ekonomskih interesa ako Hrvatska bude zatvorila granične prelaze, hrvatski premijer je uvredljivo uzvratio da "Orao ne lovi muhe. A mi smo orao".
Milovanoviću je uzvratio Dačić konstacijom da je hrvatski premijer uvredio Srbiju.
- Odgovorio bih mu citatom iz filma "Balkanski špijun" - "Orao pao" - dodao je Dačić.




 

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 00:12
За све је крив дивљи запад. Да није њега Милошевић не би дао Туђману државу него би се сви и даље волели у Југославији. Срби у Крајинама су хтели да отцепе део хрватске државе и Слободан је ту грешку исправио и вратио Хрватима шта им припада. Слободан Милошевић је српски херој!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online