Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.09.2015.
08:14
B. Božin - Vesti A

Emotivna Angela Merkel: Onda to nije moja zemlja

Kancelarka Angela Merkel važi za nemačku "čeličnu ledi", kojoj nisu svojstvene emotivne izjave, ni izlivi osećanja. Ali upravo to se dogodilo na zajedničkoj konferenciji za štampu sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom.

Tanjug/AP
Složni susedi: Angela Merkel i Verner Fajman

Braneći svoju politiku u aktuelnoj izbegličkoj krizi, Merkelova je poručila: "Moram iskreno da kažem da - ako počnemo s tim da se još moramo izvinjavati za to što smo u ovako hitnoj situaciji pokazali ljudsko lice - onda to nije moja zemlja!"

Pri tom je mislila na kritike zbog njene odluke da se više hiljada izbeglica spontano pusti u zemlju.

Iako nije direktno navela ime šefa bavarskih demohrišćana Horsta Zehofera, svima je bilo jasno da kancelarka cilja prvenstveno na njega.

Pored nekih pokrajinskih političara iz redova socijaldemokrata, bavarski premijer je u nekoliko navrata pokazao otvoreno negodovanje zbog haotične situacije koja je nastala nekontrolisanim dolaskom izbeglica, naročito u Minhen.

Merkelova je takođe naglasila da je ova kriza jedan od najvećih izazova poslednjih decenija i pokušala da na to gleda sa optimizmom:

- EU je do sada uvek uspevalo da nađe rešenja. Ponoviću sada i opet: Možemo da uspemo i uspećemo!

Austrijski kolega Fajman zahvalio je kancelarki zato što nije oklevala u svojoj odluci, a podršku je dobila neočekivano i od trenera Bajerna Pepa Gvardiole.

- Angela Merkel je nama i svetu pokazala kakva je Nemačka - rekao je Gvardiola i dodao da je veoma ponosan na "nemačke građane i na to da u ovom trenutku živi u Nemačkoj".

Merkelova je zajedno sa Fajmanom predložila vanredni samit EU, na kome bi teme bile pomoć za zemlje porekla izbeglica, bolji dijalog s Turskom i mogućost da se izbeglički hot-spotovi (prihvatni punktovi) postave na spoljnim granicama EU, pre svega u Grčkoj i Italiji, koje su prve na udaru talasa nevoljnika.

PEGIDA ponovo u akciji

Prvi put posle više meseci, antiislamistički pokret Pegida je ponovo aktivan u Nemačkoj.

Tanjug/AP
Drezden: PEGIDA na nogama

Izbeglička kriza im je bila dobar povod za izlazak u javnost, pa se u Drezdenu okupilo više od 5.000 demonstranata, dok su u Lajpcigu malobrojne pristalice tzv. Legide bacali flaše i upaljene baklje na policiju, na šta je ova reagovala sa suzavcem i pendrecima.

Marševi Patriotskih Evropljana protiv islamiziranja Abendlanda (Evrope), skraćeno PEGIDA, ponovo se održavaju svakog ponedeljka u Drezdenu, a svake druge nedelje se smenjuju u Lajpcigu i Kemnicu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.09.2015. 08:32
Poštovani pametni ljudi Srbije dole je komentar Branka Dragaša koji sam prekopirao sa njegovog sajta,Branko je kao i uvek rekao golu istinu. "Čuvajte se kada vas hvali Brisel i Vašington. Nešto vam se gadno sprema. A kada vas hvali CNN, onda znajte da ste u velikoj nevolji. Udica vam je spremna i vi samo trebate da zagrizete. Upecali su vas na običnu foru. Sve što se dešava u svetskim medijima oko migranata i sve pohvale koje Srbija dobija je obična ulična navlakuša za naivne. Izdajni-čki režim u Beogradu se navukao na tu prevaru. Navukli su se jer je Aca Dramoser licemer i poltron, koji puzi pred svetskim birokratama. Evo, vidimo nesrećnika kako je ozaren od sreće što je sa Bajdenom. Zamislite, umesto da ga primi 15 minuta, ostao je čitavih 30 minuta. To je istorijski uspeh! To nikome nije pošlo za rukom u istoriji Srbije. Bravo, majstore! Svi te hvale! Svi ti se dive! Ti si- genije! Niko nije poslušniji od tebe. Niko nas bolje ne sluša od tebe. Svaka ti čast, lafe! Jeb-eš, Srbiju! Smesti 150.000 migranata prema Rumuniji. Napravi panel kontejnere za migrante. Kolika je cena? Kažeš 4.000 evra po kontejneru. Malo, malo! Stavi 6.000 evra po kontejneru. Tvojoj ekipi 1.000 evra, našim momcima 1.000 evra po kontejneru. Može? Ok! Pravi si laf! Sa tobom se lako dogovaramo. Vrati se u Srbiju i kreni. Mi smo uz tebe. Je li sve jasno? Jeste. Dečko, samo napred! Istekao je trideseti minut. Ako sve dobro prođe, imamo još tri takva lota. Sve po 150.000 migranata. Ukupno, 600.000 migranata. Podelimo zaradu, svako po 600 miliona evra. Dosta! Sine, nemoj da gubiš vreme! Ti si najbolji! Ti si car! Svi će da pričaju samo o tebi! Care! Niko ti nije ravan! A, sada na zadatak. Možeš da ideš!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online