Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.09.2015.
18:48
Tanjug A

Danska železnica zaustavila saobraćaj s Nemačkom

Danska državna železnica (DSB) otkazala je sve vozove ka Nemačkoj iz te zemlje, javio je Frans pres, dodajući da je više stotina migranata odbilo da napusti najmanje dva voza kod terminala za trajekte za Nemačku.

Reuters
Migranti koji su krenuli peške iz Danske ka Švedskoj

"Policija nam je tražila da to učinimo", rekao je portparol DSB-a francuskoj agenciji.

Rojters prenosi da su vozovi između dve zemlje stali zbog vanredne pasoške kontrole na granici.

Agencije navode da je ranije danska policija zatvorila autoput koji povezuje Dansku i Nemačku, nakon što je oko 300 izbeglica krenulo peške ka Švedskoj, koja ima "velikodušnije" propise o azilu od Danske.

Prema danskoj televiziji TV2, uzvikivali su "Švedska, Švedska".

Do Kopenhagena ima približno 300 kilometara, a od glavnog grada Danske postoji železnička linija do južnog švedskog grada Malmea.

Prethodno su izbegli bili smešteni u jednu staru školsku zgradu u Padborgu, gradu u zapadnom regionu poluostrva Jutlanda, na čijem južnom delu je nemačka pokrajina Šlezvig-Holštajn.

U saopštenju lokalne policije navodi se da "ta škola nije zatvor okružen ogradom" i dodaje da policija nije silom intervenisala, da je izabrala pristup dijaloga i da prati grupu izbeglica.

Među onima koji pešače je mnogo žena, dece i starih, navodi AFP, dodajući da je grupi starijih predloženo da ih odvezu natrag u školu.

Tabloid "Ekstra bladet" piše da je jedan sredovečan čovek uzvikivao psovke i načinio nepristojan gest izbeglicama sa mosta iznad autoputa, ali da je otišao pošto je policija krenula ka njemu a fotoreporteri pokušali da ga slikaju, prenosi francuska agencija.

U međuvremenu, dva voza sa oko 200 izbeglica su u gradu na danskom ostrvu Loland - Rodbiju, najfrekventnijem skandinavskom trajektnom terminalu za Nemačku.

Te izbeglice ne pristaju da ih danske vlasti registruju, koja bi podrazumevala ili prijavu za azil u Danskoj ili povratak za Nemačku, dok oni žele da traže azil u Švedskoj.

Pojedini su pokušali da pobegnu iz vozova, ali je većinu policija privela i poslala u jedan izbeglički centar.

Treći voz iz Nemačke sa oko stotinu izbeglica je na putu ka toj luci, gde je policija u ponedeljak blokirala deo drugog autoputa zbog velikih grupa izbeglica koje njime pešače.

AFP navodi da je Švedska "top destinacija" EU za izbeglice, jer izdaje trajne dozvole boravka svim sirijskim tražiocima azila, dok Danska pokušava da redukuje priliv izdajući privremene dozvole boravka, odlažući spajanje porodica i smanjujući pogodnosti za novopridošle useljenike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online