Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 02.09.2015.
22:55
sputniknews.com A

Opsesivno širenje NATO-a uzrok nestabilnosti u svetu

Britanski poslanik, Džeremi Korbin, čija popularnost vrtoglavo raste, zalaže se za dijalog sa Rusijom i kritikuje London zato što okreće leđa izbeglicama koje beže od ratova u Evropu.

Reuters
Menja se raspoloženje prema ekspanzionizmu NATO alijanse u Britaniji

Najveći favorit za novog predvodnika laburista  smatra da Velika Britanija treba da razmotri ulogu u NATO-u i počne ozbiljne pregovore sa Rusijom.

- Kada govorim o NATO-u, jasno je da mora da se povede ozbiljna rasprava o strateškoj ulozi Velike Britanije. (…) Kao prvo, brine me što NATO traži od članica da izdvoje dva odsto BDP-a za troškove odbrane. Drugo je stav Dejvida Kamerona, koji je izneo na poslednjem samitu NATO-a, da se (ova organizacija) proširi na čitav niz pridruženih članica, koje bi sve, shodno povelji NATO-a, mogle da nas uvuku u brojne sukobe. Svetu je potrebno da se vojne tenzije smanje, a ne da se povećaju - kaže on.

Korbin, koji važi za probuđenu nadu britanske levice, ukazao je na opasnost od širenja NATO-a na zemlje istočne i centralne Evrope i upozorio na nesmotreno hitanje u novi hladni rat.

- Problem je preterano i opsesivno širenje NATO-a od 1990. NATO je osnovan 1948. kao hladnoratovska mašina. Godine 1990. završen je Hladni rat, rasformiran je Varšavski pakt, a NATO nije ugašen već je nastavio. Od onda pokušava da se širi, a 2006. godine je potpuno izmenio povelju i sebi dodelio globalnu ulogu, što znači da možemo da budemo uključeni u sukobe svuda u svetu. Moramo da se zalažemo za realističniji pogled na ulogu NATO-a i postavimo pitanje zašto i gde pokušava da se proširi i zbog čega -smatra Korbin.

Britanski poslanik je jasan i u osudi britanske vlade kada je reč o načinu na koji se odnosi prema izbegličkoj krizi koja svakim danom poprima sve veće razmere. On smatra da Velika Britanija ne sme da okreće leđa izbeglicama koje beže od ratova u Evropu.

- Nemačka prima 200.000 izbeglica, a mi smo prihvatili samo mali deo - 20.000 prošle godine. Ne znam koliko bi trebalo da ih primimo, ali to mora da bude značajan broj. Naročito zemlje sa juga Evrope prihvataju značajan broj izbeglica, a ne dobijaju dovoljno podrške - dodaje Korbin.

Britanska vlada odbija da prihvati izbeglice sa Mediterana. London je pristao da primi nekoliko stotina izbeglica iz Sirije, iako su milioni ljudi u ovoj zemlji ostali bez krova nad glavom. Korbin ukazuje do čega dolazi kada se evropske vlade ponašaju kao da ih se ova ljudska drama ne tiče.

- Imamo strašne scene u Mađarskoj, gde hiljade izbeglica pokušava da uđe u voz, a to im nije dozvoljeno. Mađarske vlasti su rekle da će biti odgurnute prema granici sa Srbijom. To je sramna situacija, očajne ljude guraju tamo - vamo. Britanska vlada mora da reaguje - kaže Korbin.

Laburisti biraju novog lidera 12. septembra, nakon što je Ed Miliband podneo ostavku posle debakla partije na parlamentarnim izborima u maju. Istraživanja, ali i sve veći broj simpatizera, ukazuju na to da će pobedu odneti Korbin, simbol starih laburista pre nego što je na čelo ove partije došao Toni Bler.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.09.2015. 23:10
Ovaj je zalutao u Englesku.Pa zar oni ne žive od tudjeg jada.
Četvrtak 03.09.2015. 17:48
Rusijo, ostani i dalje pametna i na svom putu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online