Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.08.2015.
22:18
b92.net A

CNN: Šta ubistvo Salopeka govori o Egiptu?

Ubistvo Hrvata Tomislava Salopeka može da govori o tri stvari o Egiptu i ogranku Islamske države koji deluje na toj teritoriji, navodi CNN.

Tanjug/AP
U suludom ratu stradaju nevini: Tragična smrt Tomislava Salopeka potresla je ceo svet

Članovi Islamske države pokušaće da zarobe i ubiju svakog čoveka iz Zapadne Evrope, znajući da je propaganda koju šire mnogo veća od bilo koje od njihovih akcija.

Ogranak Islamske države u Egiptu ne prostire se više samo na delovima Sinajskog poluostrva, već i u pustinjama na zapadu u blizini Kaira, gde je Salopek otet 22. jula.

Uprkos obećanjima egipatskih vlasti da će se boriti protiv širenja ID u Egiptu, izgleda da je mali napredak na tom polju, navodi CNN, a Islamska država na Sinaju nije jedina teroristička grupa koja deluje u ovoj zemlji.

Nakon otmice Salopeka, ID je uslovila egipatske vlasti zahtevom da se oslobode zarobljene žene, iako se znalo da takav zahtev neće biti prihvaćen, Vladi je dato 48 sati za ispunjenje zahteva, zatim je rok produžen, ali na kraju su džihadisti objavili da je, navodno, Salopek ubijen.

Kako CNN navodi, radnika poput Salopeka ima na hiljade u Egiptu i dalje u regionu, a mnogi on njih će sada preispitati svoju bezbednost.

Amerikanac Vilijam Henderson, koji je isto radio u Egiptu, ubijen je nedaleko od mesta na kojem je Salopek otet.

Kako piše CNN, ID u Egiptu predstavlja daleko veći izazov od povremenih naoružanih napada na policiju ili turiste. U Sinajskoj pustinji ID je izgradila elastičnu infrastrukturu i pokazala da je sposobna da se brani od dobro organizovane vojske. Racija koja se dogodila početkom jula ostavila je mnoge vojnike i policajce mrtve. U poslednjih nekoliko meseci, egipatska vojska je nekoliko puta “pobegla“ od napada ID.

Egipat se suočava sa višestrukom pretnjom džihadista, a pogotovo nakon što je predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi započeo ekonomski opravak nakon pada Muslimanske braće.

Međutim, javne finansije su i dalje u lošem stanju, a prošle godine finansijska pomoć pristigla je od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako piše CNN, danas se Egipat posmatra kroz relativan pad, gde je zemlja razbijena od strane pobunjenika.

Egipat ima savez sa Izraelom - zajedničkog neprijatelja Hamasa u Gazi - i oslanja se na Saudisjku Arabiju za finasijsku pomoć.

Egpat je video i sve vrste terorizma u prošlosti, ali zemlju trenutno potresaju “hipernacionalizam, političke nestabilnosti, širenje nasilja, kao i sveprisutni haos“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.08.2015. 19:05
Sta ima da govori osim...ne trazi naftu i gas na tudjoj teritoriji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online