Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.08.2015.
07:43
N. Jokić - Vesti A

Psima i pendrecima na izbeglice

Evropska komisija (EK) ponudila je Francuskoj i Velikoj Britaniji preko 600 miliona evra na ime pomoći za rešavanje problema više hiljada migranata koji iz francuske luke Kale ilegalno pokušavaju da se domognu Velike Britanije.

Reuters
Hvatanje ilegalnim imigranata u francuskom gradu Kaleu

Ova ponuda EK ne menja činjenicu da se zapravo malo toga čini kako bi se uz poštovanje elementarnih ljudskih prava rešio najveći izbeglički talas u posleratnoj Evropi koji ne prestaje teče ka njoj.

Zvanično je od početka godine zabeleženo 175.000 ilegalnih ulazaka u EU, ali je stvarni broj verovatno i dvostruko veći. Ostaje tabu tema da je ovaj izbeglički cunami samo druga strana medalje militarističke spoljne politike zapadne alijanse i pustošenja čitavih zemalja bilo ratom, bilo poslovanjem zapadnih korporacija.

Jednim udarcem dve muve

Ovo prepuštanje migranata haosu i nasilju vladama donosi poene kod birača (vlasti ih štite od stranaca), dok poslodavcima donosi jeftinu radnu snagu spremnu da radi pod robovskim uslovima.

Oko 3.000 migranata i dalje u nepodnošljivim i nehigijenskim uslovima boravi u gradu Kaleu. Spavaju umotani u ćebad, u blizini deponija. Uglavnom dolaze iz zemalja u kojima je Zapad vojno intervenisao: Irak, Avganistan, Sirija, Pakistan, Eritreja, Sudan, Nigerija, Somalija...

Pomažu im jedino NVO - Islamska pomoć, Katolička pomoć i Lekari sveta koji su se udružili da zajedno koliko-toliko olakšaju život ovim uglavnom mladim ljudima u nevolji.

Lokalne vlasti prete da će propustiti sve migrante i tako prekršiti britansko - francuski ugovor kojim je 2003. godine u grad Kale izmeštena fizička granica između dve zemlje. Podignuta je visoka ograda u Kaleu (koja deli francusku od britanske strane), ali je ipak preko hiljadu mladih migranata svake noći pokušavalo da prođe kroz tunel ispod Lamanša. Za poslednjih par meseci na desetine njih je stradalo.

Policija se najbrutalnije obračunava sa njima koristeći pri tom i pse, dok ljudska prava niko ne pominje.

- Možda ću poginuti, ali nemam šta da izgubim - već sam sve izgubio, celu svoju porodicu - kaže pred kamerama francuske televizije mladi Sirijac skoro ravnodušnim glasom tvrdeći da će pokušavati da pređe u Veliku Britaniju sve dok u tome ne uspe.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.08.2015. 09:48
To je "briga o ljudima" po zlikovvvačkim NATO standardima . Isto je bilo i u Gvaenamu kada su na veane zatvorenike puštali pse ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online