Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.07.2015.
19:50
Tanjug A

Od Grčke se traži da ponudi više. Nemačka priprema plan za "gregzit"

Ministri finansija evrozone poručili su grčkom ministru finansija Euklidu Cakalotostu da Atina mora da ponudi dublje reforme kako bi ih ubedila da otvore pregovore o trećem paketu pomoći, saznaje Rojters od dva izvora, tokom pauze posle tročašovnog rada evrogrupe. Za to vreme, Nemačka je napravila plan...

Reuters
Plan je privremeni (petogodišnji) izlazak Grčke iz evrozone, ukoliko Atina ne poboljša svoje predloge

Dva izvora su rekla Rojtersu da postoji konsenzus između ostalih 18 ministara za stolom da levičarska vlada u Atini mora da preduzme dodatne korake da ih ubedi da će poštovati sve nove dugove. To se uklapa sa glasovima koji dolaze iz Nemačke, da Atina ne može jednostavno da predloži mere "koje su ostale neispunjene" iz drugog paketa spasa, da bi se kvalifikovala za treći paket pomoći.

Privremeni izlazak iz evrozone

Nemačka je sastavila plan za privremeni petogodišnji izlazak Grčke iz evrozone, ukoliko Atina ne poboljša svoje predloge za dobijanje pomoći, potvrdio je danas jedan izvor iz EU u Briselu, gde se upravo održava sastanak evrogrupe o grčkom zahtevu za novim paketom finansijske pomoći.

- To je interni dokument, nije distribuiran danas (na sastanku evrogrupe). Postojale su dve opcije - ili poboljšanje predloga (grčkih reformi), ili privremeni 'gregzit' - rekao je taj izvor, koji je imao uvid u pomenuti dokument, navodi Frans pres.

Ranije danas su britanski listovi Gardijan i Telegraf preneli da je nemački list Frankfurter Algemajne Zontagcajtung (FAS) objavio informaciju da nemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da Grčka privremeno napusti evro, na pet godina, i da joj se da humanitarna pomoć kako bi sprovela taj proces.

Istovremeno, dopisnik Juronjuza izveštava da su grčki zvaničnici demantovali da je Nemačka predložila da Grčka bude "ukonjena" iz evrozone na pet godina.

Dokument predviđa dva scenarija, a prema prvom, kako piše FAS, Grčka bi trebalo da poboljša postojeće predloge reformi i da izvrši transfer imovine u vrednosti oko 50 milijardi evra koja bi bila prodata da se plate dugovi, prenosi Gardijan i napominje da nije jasno koja imovinu imaju na umu. (Ostrva? Partenon možda, piše na sajtu Gardijana).

Druga opcija predviđa da Grčka napusti monetarnu uniju najmanje na pet godina i da restrukturira svoj dug. Zemlja bi ostala članica EU i dobijalai dalje "pomoć za podsticanje rasta, humanitarnu i tehničku pomoć".

Britanski Telegraf u svojoj inaformaciji na istu temu, dodaje da "nemački ministar finansija odbija komentar o ovome, za sada".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online