Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 10.07.2015.
13:26
Tanjug A

Evo šta Džon Keri kaže o Srebrenici

Nakon što je Savet bezbednosti UN u sredu odbio da izglasa britansku rezoluciju o Srebrenici, koja bi Srbe označila genocidnim narodom, danas se oglasio i američki državni sekretar Džon Keri.

Tanjug/AP
Džon Keri: Poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici

On je poručio da se srebreničkih žrtava i svih žrtava rata treba sećati ne samo danas, već svakodnevno.

Keri je, povodom 20 godina zločina u Srebrenici, rekao da je to bio "nesavesni zločin protiv čovečnosti" i snažan podsetnik na potrebu da se svet mora suprotstaviti zlu u svakoj formi, te da mora ustati u odbranu ljudskih prava i dostojanstva.

- Oni koji su počinili masakr moraju biti izvedeni pred lice pravde. A mi se moramo setiti srebreničkih žrtava i svih žrtava rata - ne samo danas, već svakodnevno - saopštio je Keri, a preneo Glas Amerike.

SAD, kako je navedeno, ostaju pouzdan partner narodu BiH i podržavaju njenu bezbednost kroz primenu Dejtonskog sporazuma, obezbeđuju ekonomsku i tehničku pomoć - od konflikta, preko obnove, do razvoja države.

Cilj SAD je, istakao je Keri, da podrži nastavak progresa ka stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini u regionu gde građani mogu da žive u miru sa svojim komšijama i poštuju prava svih.

Poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici SAD iskazuju i svojom odlučnošću da ne dozvole da se takve tragedije ikada ponove.

Ruski veto u Savetu bezbednosti onemogućio je usvajanje rezolucije o Srebrenici koji, prema tumačenju ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina, nije bio konstruktivan, izaziva sukobe i optužuje samo jedan narod za taj zločin.

Srbi, inače, nikada nisu negirali da se u Srebrenici dogodio zločin.

Predstavnički dom američkog kongresa je odmah u četvrtak podržao rezoluciju o Srebrenici sa kvalifikacijom je reč o "najgorem zločinu od Drugog svetskog rata".

Iako je taj dom pre 10 godina, zločin u Srebrenici okvalifikovao kao genocid, u novoj rezoluciji se reč genocid pominje 14 puta.

POVEZANE VESTI

Petak 10.07.2015. 13:33
Нећу ни да прочитам шта је будала изјавила јер од њега ништа паметно нисмо чули.
Petak 10.07.2015. 14:13
Ја не могу Кери(ћу)....превише је Кореанаца, Цијетнамаца, Либијаца, Латиноамериканаца, Ирачана, Авганистанаца, мојих суграђана, комшија и рођака, у мојој глави да бих могао да се сећам и оних које сте ви, фашингтонске сотоне, гурнули у рат против најближих комшија и жртвовали зарад ваших циљева! Ви и треба да их се сећате а да има правде на овом Свету, сећали би их сте се са доживотне робије!!!!
Petak 10.07.2015. 14:19
I ja se prisjecam svaki dan svih zrtava ratova po cijelom svijetu koje su vodile SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online